« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
TKO JE REKAO ŠTO?

Razjašnjen nepsorazum oko Josipovićevih izjava o muslimanima u BiH

Hrvatski predsjednik ponovio je kako je došlo do nesporazuma oko interpretacije njegovih izjava

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

muslimani

,

Ivo Josipović

,

bošnjaci

,

Bakir Izetbegović

,

radikalizacija

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović riješili su u srijedu u Bihaću nesporazume izazvane nepreciznim tumačenjem Josipovićeva intervjua Reutersu koji je izazvao reakcije Bošnjaka u BiH i stranke SDA Hrvatske.

"Predsjednik Josipović već je u javnosti pojašnjavao da je upravo obrnuto", izjavio je Izetbegović nakon sastanka s Josipovićem, upitan jesu li razgovarali o nesporazumu do kojeg je došlo nakon intervjua Reutersu u kojem je Josipović izrazio zabrinutost zbog stanja na sjeveru Afrike koje bi moglo dovesti do radikalizacije u muslimanskom svijetu.

Predsjednik Josipović u tom je intervjuu ocijenio da su događanja u Libiji i susjednim državama "definitivno sigurnosni problem ne samo za njih (sjevernu Afriku) nego za cijelu južnu Europu". Međutim, govoreći izravno o stanju u Bosni i Hercegovini, hrvatski je predsjednik istaknuo uvjerenje kako je "lokalno muslimansko stanovništvo samosvjesno te spoznaje i dijeli europske vrijednosti i cijeni dobrosusjedsku suradnju".

Izetbegović je u Bihaću kazao kako je s predsjednikom Josipovićem i ranije telefonski razgovarao o nesporazumu izazvanom intervjuom na koji je, među ostalima, reagirala i Izetbegovićeva stranka SDA.

Hrvatski predsjednik ponovio je kako je došlo do nesporazuma oko interpretacije njegovih izjava u intervjuu. "Mislim da je i gospodin Izetbegović imao priliku vidjeti originalni tekst", rekao je Josipović dodajući da je priča razjašnjena. Dvojica čelnika komentirala su na pitanje novinara i položaj Hrvata u BiH, s obzirom na nedavne izbore i teškoće u formiranje federalne vlasti. "Stabilnost vlade bila bi veća da su u njoj predstavnici HDZ-a", rekao je Izetbegović ocijenivši da je upravo HDZ odbacio ponudu međunarodne zajednice da sudjeluje u osnivanju vlade.

"Nadam se da u formiranju državne vlade ima šanse za sporazum s HDZ-om", dodao je Izetbegović. Josipović je istaknuo kako Hrvatska ne ulazi u unutarnje stvari BiH, ali joj je stalo do poštivanja načela. "Nama je važno načelo, a to je jednakopravnost svih naroda i želja nam je da se to načelo dosljedno poštuje", istaknuo je hrvatski predsjednik. Dvojica čelnika su s čelnicima Unsko-sanskog kantona razgovarala o nekoliko gospodarskih projekata za koje su zainteresirane obje zemlje - unskoj pruzi, otvaranju novih graničnih i malograničnih prijelaza te plinofikaciji.

I Izetbegović i Josipović posebno su istaknuli gospodarski potencijal nekadašnjeg vojnog aerodroma Žerjava, koji bi se prema nekim projektima mogao pretvoriti u regionalni teretni aerodrom. Projektom vrijednim nekoliko milijardi dolara otvorili bi se deseci tisuća radnih mjesta u objema državama, rekao je Izetbegović, a Josipović dodao da za njega već postoji interes stranih investitora. Uz zajednički poziv hrvatskim Bošnjacima da na popisu stanovništva koji traje u Hrvatskoj deklariraju svoju nacionalnu pripadnost, dvojica čelnika su se iz Bihaća uputili u Rijeku gdje će obići Islamski centar u gradnji.

13.04.2011. 20:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh