« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
HMM

Sabor raspravlja o referendumu o braku

Sabor će raspraviti o prijedlogu odluke da se 1. prosinca raspiše referendum o uvođenju definicije braka kao zajednice žene i muškarca u Ustav

U Saboru će biti žestoko
U Saboru će biti žestoko (Arhiva)
Više o

Sabor

,

ustav

,

definicija braka

,

U ime obitelji

Raspisivanje referenduma Saboru je predložio Odbor za Ustav, na zahtjev građanske inicijative 'U ime obitelji', koju je potpisalo više od 740 tisuća građana, a čiji su potpisi Saboru dostavljeni još u lipnju.

Većina u odboru za Ustav prošlog je tjedna Saboru odlučila predložiti raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili tek o pokretanju procesa ustavnih promjena, ali ne i o samoj promjeni Ustava.

Predsjednik odbora Peđa Grbin (SDP) tada je protumačio da građani na referendumu ne mogu izravno promijeniti Ustav, nego da o tome u konačnici odlučuju zastupnici, koji, napominje, imaju neobvezujući mandat i ne može ih se prisiliti da prihvate referendumsku odluku.

Na takvo je tumačenje reagirao Ustavni sud, koji je Saboru poslao upozorenje da bi potvrdan odgovor na referendumsko pitanje značilo promjenu Ustava s trenutačnim pravnim učinkom i da Sabor dalje o tomu nema što odlučivati. 

06.11.2013. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh