« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PREŽIVIO PALJBU

Sabor okončao raspravu o Bajićevom izvješću

"Nismo se razbacivali oprosnicama, nitko tko je okrivljen nije ju dobio", reagirao je glavni državni odvjetnik na prozivke kritičara

Mladen Bajić
Mladen Bajić (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

Sabor

,

Mladen Bajić

,

izvješće

Hrvatski sabor završio je raspravu o izvješću o radu državnog odvjetništva u prošloj godini, a glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u završnoj je riječi ponovio da su se državna odvjetništva u zadnje dvije godine uhvatila u ozbiljan koštac s korupcijom i organiziranim kriminalom. Posebno je pohvalio proces informatizacije i racionalizacije državnih odvjetništava koji će, kazao je, omogućiti zajedničku bazu podataka, brži protok informacija i brže odlučivanje državnih odvjetnika.

Govoreći o racionalizaciji, istaknuo je kako se novim zakonom o kaznenom postupku grupiraju sudovi i odvjetništva. Riječ je o opravdanom potezu, ističe Bajić koji se pozvao na procjene da Hrvatskoj ne treba više od sedam do osam odvjetništava, ali i da nam, kako je rekao, kronično nedostaje dovoljno kvalitetnih stručnjaka i prostora. Osvrnuo se i na prozivke zbog velikog broja oprosnica, istaknuvši da je riječ o parcijalnom imunitetu svjedoka, a ne okrivljenika. "Nismo se razbacivali oprosnicama, nitko tko je okrivljen nije ju dobio", poručio je Bajić.

Bajić je komentirao i zastupničke pritužbe na curenje informacija iz DORH-a kazavši kako je curenje informacija ozbiljan problem, ali i kako velik dio onoga što se objavljuje u novinama nije točno. Iako se predviđalo da će o radu odvjetništva biti dugotrajna rasprava, budući da je bilo prijavljeno više od 20 zastupnika, u poslijepodnevnim satima velik broj prijavljenih odustao je od rasprave.

"Nismo se razbacivali oprosnicama, nitko tko je okrivljen nije ju dobio", poručio je Mladen Bajić kritičarima.

Za raspravu je bio prijavljen i nezavisni zastupnik Ivo Sanader koji je, budući da ga nije bilo u dvorani kad je došao na red, izgubio to pravo. SDP-ov zastupnik Arsen Bauk novinarima je, upitan za komentar te činjenice, kazao kako je na Sanaderu da objasni zašto ga nije bilo u sabornici. "Događalo se i prije da zastupnik bude prozvan pa ga nema, a zašto je Sanader otišao neka on objasni. On ionako uvijek naknadno govori zašto je nekuda otišao, pa će tako biti i ovaj put", rekao je Bauk koji smatra kako nije isključeno da su HDZ-ovi zastupnici dobili "sugestiju da odustanu od rasprave kad se vidjelo da postoji mogućnost da Sanadera ne bude u dvorani".

Bauk ne vidi ništa sporno u tome što su o Bajićevom izvješću raspravljala samo tri SDP-ova zastupnika ističući da je SDP o temi rekao "sve što je trebalo reći". Bajić je od SDP-a, istaknuo je, dobio apsolutnu potporu da radi po zakonu i apsolutnu potporu da kaže što ga je do sada sprječavalo da tako radi. "Ta je tema vrlo važna, ali još je važnije izvješće o radu policije, a zastupnici SDP-a u više navrata su pitali zašto ta tema ne dolazi na dnevni red", dodao je Bauk. U tijeku je rasprava o Polugodišnjem izvještaju o izvršenju Državnog proračuna za prvo polugodište 2010. (hina/metro-portal)

10.11.2010. 21:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh