« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
UŽI OBLIK

Sabor donio Odluku o pristupanju ustavnim promjenama

Odbačen je amandman kojim su SDP, HNS, IDS i HSU tražili da u odluku uđe i članak 45. kojim se regulira biračko pravo, odnosno glasovanje dijaspore

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Hrvatski sabor

,

ustavne promjene

,

dijaspora

Hrvatski je sabor danas većinom glasova donio Odluku o pristupanju promjenama Ustava Republike Hrvatske.

Ta je odluka donesena potrebnom većinom svih saborskih zastupnika - 82 zastupnika vladajuće većine glasovala su za odluku, protiv su bila 53 oporbena zastupnika, a suzdržan Ivan Hanžek iz SDP-a.

Odlukom je zadužen Odbor za Ustav da izradi nacrt ustavnih promjena u opsegu koji su predložili taj odbor i vlada, a koji je sadržavao promjene nužne za završetak pregovora i članstvo Hrvatske u EU, nezastarijevanje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva te uvođenje u Preambulu Ustava svih nacionalnih manjina.

Odluka je danas proširena i većinom oporbenih amandmana, u skladu s kojima će se Ustav dopuniti tako da jamči pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti te opće i besplatno jednako dostupno obrazovanje. Ustavom će se utvrditi i da se državni proračun donosi većinom glasova svih zastupnika u Saboru, a dosad se donosio većinom nazočnih pod uvjetom da je na sjednici bio kvorum.

Promijenit će se način izbora ustavnih sudaca koji će se birati dvotrećinskom većinom, umjesto kvalificiranom, a promjenama Ustava bitno će se osnažiti i uloga pučkog pravobranitelja.

Prihvaćeno je i da se mijenja model slanja Oružanih snaga RH izvan granica Hrvatske, a na radnoj skupini prije je dogovoreno da će za to biti dovoljna kvalificirana većina u Saboru umjesto dvotrećinske pod uvjetom da se s tim složi predsjednik Republike.

Odbačen je, međutim, amandman kojim su SDP, HNS, IDS i HSU tražili da u odluku uđe i članak 45., kojim se regulira biračko pravo. Riječ je o jedinoj preostaloj neusklađenoj točki u sklopu koje se raspravlja o načinu glasovanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj.

Nacrt ustavnih promjena koji usuglasi Odbor za Ustav Sabor također prihvaća kvalificiranom većinom zastupnika, a same ustavne promjene donosi dvotrećinskom većinom pa su tako za samu izmjenu Ustava nužni i glasovi zastupnika najveće oporbene stranke SDP-a. (hina/metro-portal)

30.04.2010. 14:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh