« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
''SAMO'' 89

Zelena akcija, TIH i GONG traže ukidanje Zakona o golfu

VIDEO - Aktivisti su predstavili novi turistički slogan Hrvatske koji glasi "Mala zemlja za velika golf igrališta"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Infopunkt.tv)
Više o

Zelena akcija

,

GONG

,

aktivisti

,

Tomislav Tomašević

,

Transparency International Hrvatska

,

Zakon o golf-igralištima

,

Zorislav Antun Petrović

,

Zakon o golfu

,

Sandra Pernar

,

Jagoda Munić

,

bosanske piramide

Aktivisti Zelene akcije, GONG-a i Transparency Internationala Hrvatske (TIH) danas su ispred zgrade Hrvatskoga sabora izveli prosvjedni performans i održali konferenciju za novinare radi povlačenja izmjena Zakona o igralištima za golf iz saborske procedure i pokretanja postupka da se on stavi izvan snage, tj. da se ukine.

Aktivisti su pred Hrvatski sabor došli s natpisom na kojemu je prikazana karta Hrvatske s brojem 89, koliko je planiranih igrališta za golf. U performansu su "turistima" predstavili "novi turistički slogan" Hrvatske za sezonu 2010. - "Mala zemlja za velika golf igrališta!" te su im podijelili "unikatni hrvatski suvenir - Zakon o golf igralištima".

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević izjavio je kako je planirana prosječna veličina igrališta za golf u Hrvatskoj više nego dvostruko veća nego u zemljama oko nas, i to zato da bi se na njima mogle graditi i prodavati vile. Istaknuo je da su izveli takav "ironičan performans zato što već postajemo poznati u svijetu kao jedina zemlja koja ima Zakon o igralištima za golf".

Jagoda Munić iz Zelene akcije istaknula je da saborski Odbor za turizam, koji je matični, ima suprotno stajalište od Ministarstva turizma te smatra su stajališta udruga točna i da zakon ne pridonosi ni razvoju turizma ni golfa kao dijela turističke ponude i sporta.

Izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar rekla je da jučer u Saboru nije bilo rasprave o tom zakonu pa se čini "da su se predomislili što se tiče hitnosti njegova donošenja". Podsjetila je da su pri izradi izmjena zakona ponovno izbjegnute konzultacije s organizacijama civilnog društva.

Zakon o igralištima za golf u 13 članaka ima više rupa nego jedno prosječno igralište za golf, rekao je predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović, dodajući da ga zato treba izmijeniti. Istaknuo je kako nisu sagledane sve štetne posljedice koji taj zakon može imati kad je riječ o korupciji i pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. (hina/metro-portal)

30.04.2010. 14:56:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh