« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
GODINA DANA

Rasmussen: Hrvatski vojnici rade odličan posao

VIDEO - Posjet glavnog tajnika NATO-a poklopio se s odlukom Hrvatskog sabora da se u Afganistan pošalje 20 novih hrvatskih vojnika

(Vjekoslav Skledar/Cropix/Infopunkt)
Više o

NATO

,

Jadranka Kosor

,

Anders Fogh Rasmussen

,

nato afganistan

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen danas je u sklopu posjeta Hrvatskoj nakon razgovora premijerkom Jadrankom Kosor izjavio da Sjevernoatlantski savez jako cijeni hrvatski doprinos misiji u Afganistanu, ocijenivši da "hrvatski vojnici rade sjajan posao".

Rasmussen boravi u svom prvom posjetu Zagrebu otkako je Hrvatska prije godinu dana na summitu u Strasbourgu i Kehlu postala punopravnom članicom Saveza.

Rasmussen je naglasio kako je cilj misije NATO-a u Afganistanu obučiti pripadnike afganistanskih snaga kako bi oni sami preuzeli odgovornost za sigurnost u svojoj zemlji.

"Cilj nam je odgovornost predati samim Afganistancima kada okolnosti to dopuste, stoga je izuzetno važno uvježbati afganistanske snage sigurnosti kako bi one stekle potrebne kapacitete", rekao je Rasmussen.

Jadranka Kosor je podsjetila da novog glavnog tajnika na zauzimanje Hrvatske da Bosna i Hercegovina postane članica Akcijskog plana za ulazak u NATO što se nedavno i ostvarilo.

''Mi mislimo i možemo i dalje biti lider u ovom dijelu svijeta", rekla je premijerka u kontekstu pomoći okolnim zemljama da postanu dio euroatlanskih integracija.

Najavila je potporu za BiH i dalje i istaknula da je članstvo u NATO-u velika pomoć jačanju hrvatske ekonomije u svijetu i prilika domaćim tvrtkama za dobivanje poslova.

Zeleno svjetlo za novih 20 vojnika

Hrvatski sabor danas je ujedno odlučio da se kontingent hrvatskih vojnika koji sudjeluju u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF) poveća za 20 instruktora, te će u ovoj i idućoj godini u obuci i izobrazbi afganistanskih sigurnosnih snaga ukupno sudjelovati 320 hrvatskih vojnika.

U Afganistanu u NATO-ovoj misiji trenutno sudjeluje 300 hrvatskih vojnika s mogućnošću rotacije. U toj će neborbenoj misiji dvadeset hrvatskih instruktora obavljati poslove obuke afganistanskih snaga sigurnosti, i to logističkih specijalnosti, helikoptersku i topničku obuku te poslove obuke policijskih specijalaca.

Nova saveznička strategija predviđa da se tijekom iduće četiri godine osposobe afganistanske nacionalne sigurnosne snage za samostalno djelovanje i preuzimanje potpune odgovornosti za sigurnost zemlje.

U misiji u Afganistanu sudjeluju 44 zemlje, a trenutno je u mirovnoj operaciji ISAF temeljem odluke Sabora razmješten 15. hrvatski nacionalni kontingent (HRVCON) u čijem se sastavu nalaze 294 pripadnika. (hina/metro-portal/Infopunkt)

30.04.2010. 14:07:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh