« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZAKLJUČENO ZASJEDANJE

Sabor donio novi Zakon o Komisiji za kontrolu javne nabave

Nadležnost Komisije se proširuje pa će ona žalbe osim u postupcima javne nabave rješavati i u davanju koncesija i poslovima javnoprivatnog partnerstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

Sabor

,

operacija Atalanta

,

javna nabava

,

Komisija za kontrolu javne nabave

,

Zakon o upravnim pristojbama

,

Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava

Hrvatski sabor donio je danas novi Zakon o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Po tom se zakonu proširuje nadležnost Komisije koja će žalbe, osim u postupcima javne nabave, rješavati i u poslovima davanja koncesija te odabira privatnog partnera u projektima javnoprivatnog partnerstva.

Sabor je potvrdio Sporazum s EU o sudjelovanju hrvatskih vojnika u operaciji "Atalanta" u svrhu suzbijanja piratstva uz obale Somalije. Hrvatska će tako ove godine u tu operaciju poslati do pet vojnih časnika.

Izmijenjen je Zakon o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom, kojim se uspostavlja unificiran i učinkovit zakonski okvir za koncesije za distribuciju te za izgradnju energetskih objekata za distribuciju toplinske energije.

Zastupnici su izmijenili i sa zakonodavstvom EU uskladili Zakon o oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Novim se propisom kane otkloniti nejasnoće u provedbi zakona vezane uz nadzor poljoprivredne inspekcije i inspekcije za kakvoću hrane.

S EU je usklađen i Zakon o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju sukladnosti, kojim Hrvatska ispunjava mjerila Europske komisije za zatvaranje poglavlja "sloboda kretanja roba".

Novi način propisivanja tehničkih zahtjeva u zakonu odnosi se ponajprije na sektore koji pokrivaju proizvode kao što su dizala, strojevi, električni aparati, niskonaponska oprema, aerosolni raspršivači, tekstil, obuća, kristal, zaštitna oprema i slično.

Sabor je donio Zakon o upravnim pristojbama, te potvrdio je sporazum sa Srbijom o policijskoj suradnji te o predaji i prihvatu osoba kojih je ulazak ili boravak nezakonit.

Potvrđena je i Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava.

Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a sjednicu nastavlja idući tjedan. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 13:21:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh