« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
MINISTAR UPRAVE:

Sabor će odlučivati o referendumu, a ne Vlada

Vlada samo sugerira da se referendum ne prihvati, a konačna odluka o njegovom održavanju je na Saboru, tvrdi Davorin Mlakar

(Josko Ponos / CROPIX )
Više o

referendum

,

ZOR

,

Davorin Mlakar

Ministar uprave Davorin Mlakar ustvrdio je da se Vlada RH neće upuštati u donošenje odluke ni procjene da li će referenduma biti ili ne jer to nije ni njezino pravo ni dužnost već da referendum raspisuje i odluku o tome donosi Hrvatski sabor.

"Sabor je dobio samo naš tehnički izvještaj o tome kako je cijeli postupak proveden i što su sve pogreške u postupku. Za relativno velik broj potpisa možemo tvrditi da nisu prikupljeni u skladu sa zakonom", naveo je Mlakar gostujući u sinoćnjem Trećem Dnevniku HTV-a u kojemu je bio gost i sindikalni čelnik Ozren Matijašević.

Na pitanje novinara je li točno da je Vlada prekršila zakon i objavila imena potpisnika referenduma ministar Mlakar je rekao kako to nije točno.

>>Lesar: HDZ ne može spriječiti žestoki ulični referendum

"Ukupno smo primili 294 skripte ili knjige i ni jedna nije bila propisno uvezana. Svaka je ostavljala mogućnost da se i nakon roka dodaju novi listovi i birači koji u roku nisu glasovali na tim mjestima", kazao je i dodao je kako je obveza i da birač sam upiše svoje podatke i da umjesto njega to ne može učiniti drugi.

Vlada je smjela objaviti podatke

"Naveli smo samo primjer što je bilo nepravilno u prikupljanju potpisa pa smo to ilustrirali pojedinim izvadtcima iz popisa. Upravo zbog toga da ne bismo narušili privatnost ili osobne podatke građana, mi smo dio matičnih brojeva po kojima bi se te ljude moglo identificirati, prekrili crnim", rekao je dodavši kako to i nije službena evidencija, poput registra branitelja, nego evidencija nastala ad hoc u potrebi prikupljanja mišljenja građana o ideji raspisivanja referenduma.

Napomenuo je da sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka, svi koji daju svoje podatke i matične brojeve de facto pristaju da se oni u određenu svrhu i koriste, a to se tiče i ovoga konkretnog slučaja.

Na pitanje je li istinita ocjena da su sindikati formalni dio posla odradili loše i jesu li mu mogli ozbiljnije pristupiti, Matijašević je odgovorio da "sve objede i diskvalifikacije pokazuju da vlada živi u oblacima i nema doticaja sa stvarnošću. Nitko ne može poreći rijeke ljudi diljem Hrvatske koje su se okupljale na mjestima gdje smo zatražili prikupljanje potpisa".

Dodao je da će, bez obzira na, kako je rekao "vladin trud iz petnih žila", sasvim sigurno sindikati imati potreban broj potpisa zakonom propisanih te da očekuju da će sabor raspisati referendum.

Za održavanje referenduma potrebno je 450.000 potpisa , a vlada je za to u rebalansu proračuna osigurala 170 milijuna kuna.(hina/metro-portal)

03.09.2010. 07:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh