« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
BARBA LUKA:

Sabor će o uvrštavanju 'predmeta Grbić' u dnevni red tek najesen

Nenad Stazić je u ime SDP-a predsjednika Sabora Luku Bebića upitao zašto taj prijedlog još nije uvršten u dnevni red aktualne sjednice

Luka Bebić
Luka Bebić (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Sabor

,

Luka Bebić

,

Oliver Grbić

Hrvatski sabor će tek najesen odlučivati o uvrštavanju u dnevni red oporbenog zahtjeva za osnivanje istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica oko uloge ravnatelja policije Olivera Grbića u podnošenju anonimnih prijava protiv oporbenih političara, izvijestio je danas predsjednik parlamenta Luka Bebić, a citira ga Hina.

Podsjetivši da mu je njegova stranka zahtjev za osnivanje povjerenstva uputila još 25. svibnja te da se Poslovniku ta točka u dnevni red uvrštava na prvoj mogućoj sjednici, Nenad Stazić je u ime SDP-a Bebića upitao zašto taj prijedlog još nije uvršten u dnevni red aktualne sjednice koja je, suprotno ranijim najavama, produljena do ljetne stanke.

Bebić mu je odgovorio kako sjednica traje dulje nego je uobičajeno, te da će Sabor o uvrštavanju u dnevni red točke o osnivanju povjerenstva odlučivati na idućoj sjednici, dakle najesen.

Iako je Odbor za pravosuđe, u kojemu većinu ima HDZ, prije tri dana predložio Saboru da ga tek primi na znanje, HDZ-ovim zaključkom, koji je dobio potporu većine zastupnika, izvješće pučkog pravobranitelja Jurice Malčića za 2010. danas je ipak prihvaćeno.

U pogledu Malčićevih ocjena u izvješću vezano uz pravosuđe i državnu upravu, Sabor, sukladno HDZ-ovu zaključku, smatra da su izvršeni veliki pomaci i provedene reforme u pogledu izbora i napredovanja sudaca i učvršćenju jačanja neovisnosti sudbene vlasti te znatni pomaci u depolitizaciju uprave. Sabor stoga poziva na nastavak daljnjih reformi usmjerenih na jačanje neovisnosti sudbene vlasti i depolitizaciju uprave.

Prihvaćeno je i Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provedbi kadrovske politike i stanju u Oružanim snagama RH, kao i ono o sudjelovanju pripadnika OSRH u misiji ISAF u Afganistanu od 1. listopada 2009. do 31. kolovoza 2010. godine.

Prihvaćeno je i Godišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna te izvješće o radu Hrvatske banke za obnovu i razvoj, oba za 2010.

Zastupnici su prihvatili i izvješće Državne geodetske uprave o obavljenim poslovima i utrošenim sredstvima na izradu tehničke dokumentacije za popis stanovništva, kućanstava i stanova. Njihovu potporu dobila su i izvješća o izvršenju provedbenih planova statističkih aktivnosti od 2009. do ove godine, te o ostvarivanju prava na pravnu pomoć u prošloj godini.

Sabor je prihvatio Odluku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača u radu i drugim aktivnostima Agencije EU za temeljna prava. Na prijedlog Odbora za obitelj, mladež i šport, zastupnici su imenovali članove Odbora za dodjelu Nagradu za promicanje prava djeteta. U sabornici je u tijeku tajno glasanje o novom sastavu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

10.06.2011. 14:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh