« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
OTVOREN PUT

Hrvatska ulazi u EU 1. srpnja 2013. godine!

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda u petak je pozdravio načelnu suglasnost Europske Komisije za pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji

Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso (Getty Images)
Više o

Hannes Swoboda

,

Jose Manuel Barroso

,

Hrvatska EU

,

zatvaranje poglavlja

,

datum ulaska EU

Europska komisija je u petak predložila Vijeću EU-a zatvaranje preostalih četiriju poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, što otvara put da se Hrvatska pridruži Europskoj uniji kao 28. članica od 1. srpnja 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija, priopćio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u pisanoj izjavi, javlja Hina.

"Ovo je povijesni dan za Hrvatsku i Europsku uniju. Europska komisija je upravo predložila Vijeću EU-a zatvaranje četiri posljednja poglavlja u pregovorima s Hrvatskom. To otvara put da se Hrvatska pridruži EU-u kako 28. članica od 1. srpnja 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija", kaže se u Barrosovoj izjavi objavljenoj neposredno prije početka konferencije za novinara na kojoj će europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele govoriti o prijedlogu Komisije.

"U ovom značajnom trenutku htio bih zapljeskati hrvatskim vlastima, posebice sadašnjoj vladi, za njihov težak rad posljednjih godina. Još važnije, želio bih čestitati narodu Hrvatske. Priključenje obitelji naroda EU-a je u prvom redu vaš uspjeh. Tijekom svoga posjeta Zagrebu početkom travnja, uvjerio sam da je pristupanje EU-u projekt koji nadilazi poliitčke podjele i obuhvaća cijelo društvo u cjelini, posebice hrvatsku mladež", ističe Barroso.

"Komisija je vrijedno i pošteno pregovarala posljednjih godina, primjenjujući strogu uvjetovanost kako bi svi kriteriji i mjerila EU-a bili ispunjeni. Čvrsta odlučnost se isplatila; Hrvatska je sada spremna ići naprijed. Kod proširenja EU-a riječ je o vjedostojnosti - vjerodostojnosti kandidatske zemlje u poštivanju svih kriterija i provedbi traženih reformi i vjerodostojnosti na strani EU-a u trenutku kada se dogovoreni uvjeti ispune", navodi Barroso.

"Taj važni korak Hrvatske prema članstvu također je signal ostatku juogistočne Europe: on pokazuje da proširenje funkcionira, da se EU ozbiljno pridržava svojih obveza i da se strukturalne reforme u zemlji isplate. Stoga se nadam da je hrvatski napredak inspiracija našim ostalim partnerima da pojačaju svoje reformske napore i da postignu rezultate na korist svojih naroda. To je također u interesu EU-a. Kao što sam vidio tijekom moja dva nedavna posjeta regiji, vjerodostojna politika proširenja ostaje naš najvažniji alat za jačanje uzajamne stabilnosti i prosperiteta u jugoistočnoj Europi", kaže se u Barrosovoj poruci.

Swoboda pozdravio zeleno svjetlo Hrvatskom ulasku u EU

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda u petak je pozdravio načelnu suglasnost Europske Komisije za pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji, nakon što je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding prije sastanka Ministarskog vijeća kazala da EK daje zeleno svjetlo hrvatskom pristupanju, javlja APA.

Europska komisija danas će dostaviti Vijeću EU-a nacrte pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja (Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja) u pregovorima s Hrvatskom, čime Komisija završava svoj dio posla i prepušta zemljama članicama da donesu konačnu odluku o zatvaranju tih poglavlja i zaključenju pregovora, koja se može očekivati u nekoliko sljedećih dana. Službenu objavu o tome dati će povjerenik za proširenje Štefan Fuele na konferenciji za javnost koja počinje u podne.

Swoboda je u izjavi, koju prenosi APA, istaknuo kako je "pritisak izvršen na hrvatsku vladu glede provedbe reformi posebno djelovao na području suzbijanja korupcije". "Prilikom svojih različitih posjeta imao sam prilike uvjeriti se u enormne napore Hrvatske da provede reforme. A sada će biti potrebno paziti na konzekventno provođenje donesenih zakona", rekao je Swoboda. Hrvatska je važan gospodarski i turistički partner Austrije i stoga će pristup Hrvatske koristiti i mnogim Austrijancima, zaključno je rekao Swoboda za austrijsku agenciju.

10.06.2011. 13:11:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Orhan
  10.06.2011. 13:54
  Gospodo dobronamjernici, kada nam se svi tako silno veselite u EU zašto niste odredili 1.srpanj 2012.god.za ulazak RH u istu ? U dvije godine svašta se može desiti pa čak i to vam se vaša unija blagostanja raspadne u punom smislu te riječi ...
 2. avatar
  Orhan
  10.06.2011. 14:03
  Nastavno na prošlo nadajmo se da će hrvatski puk u presudnom momentu ipak znati za što glasovati jer jednom kad se uđe nema više povratka ...
 3. avatar
  Thre Six Mafia
  13.01.2013. 11:16
  povratka ima samo su odredjene posljedice...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh