« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ZAŠTO BORUTE?

Janši je nejasan Pahorov posjet Hrvatskoj

Bivši slovenski premijer smatra da novih koraka u rješavanju graničnog spora nije bilo pa je i posjet bio nepotreban

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

sastanak Kosor Pahor

Slovenski oporbeni čelnik i nekadašnji predsjednik vlade Janez Janša izjavio je u ponedjeljak da je za Sloveniju dobro što prilikom posjeta posjeta premijera Boruta Pahora Zagrebu nije došlo do potpisivanja sporazuma o arbitraži, te da mu nije jasno zašto je Pahor uopće išao u Zagreb.

"Budući da Hrvatska nije napravila nove korake glede sporazuma o arbitraži, Pahorov susret s hrvatskom premijerkom nije mogao donijeti napredak, pa je pitanje zašto je do njega i došlo", rekao je Janša u izjavi za javnost koju je u ponedjeljak na večer prenijela njegova Slovenska demokratska stranka (SDS).

"Za slovenski je interes dobro što nije došlo do potpisa, jer predsjendik slovenske vlade zadnjih dana obmanjnuje slovensku javnost i tvrdi da nacrt arbitražnog sporazuma predviđa obvezu arbitraže da odredi kontakt slovenskih voda s otvorenim morem, a toga u sporazumu nema", rekao je Janša. Dodao je da je riječ o općoj formulaciji o mogućoj slovenskoj spojnici s morem, te da to može značiti "bilo što".

Janša je inače prethodnih nekoliko tjedana iznosio stajalište da bi Pahor trebao napraviti "korak natrag" u odnosima s Hrvatskom, odnosno obustaviti dogovaranje o arbitražnom sporazumu jer bi eventualni gubitak slovenskog "teritorijalnog kontakta" s otvorenim morem pogoršao odnose Slovenmije i Hrvatske, ali i odgodio ulazak Hrvatske u EU jer njen pristupni sporazum s EU-om mora ratificirati i slovenski parlament. (hina/metro-portal)

26.10.2009. 23:02:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh