« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
VOJNA PARADA

S. Koreja plaši neprijatelje maketama

Analitičari vjeruju da su moćne rakete koje je Sjeverna Koreja prezentirala na raskošnoj vojnoj paradni ništa drugo doli nespretnih maketa

Fotografija vijesti
Više o

Sjeverna Koreja

,

sjevernokorejska raketa

,

vojna parada

,

interkontinentalni projektili

,

maketa

Pola tuceta novih zlokobnih projektila koje je Sjeverna Koreja pokazala na raskošnoj vojnoj paradi nespretne su makete, kažu analitičari, povećavajući sumnje u tvrdnje o vojnoj moći režima u Pjongjangu, nakon nedavnog neuspješnog lansiranja rakete, izvijestila je u četvrtak američka TV mreža Fox News, javlja Hina.

Oružje prikazano 15. travnja čini se da je mješavina komponenti projektila na tekuće gorivo i čvrsto gorivo, koje nikada ne bi mogle letjeti zajedno. Lelujave oplate raketa pokazuju da je metal pretanak da izdrži let. Svaka raketa je malo drugačija od drugih, iako su sve navodno od istog proizvođača. I na kraju, rakete uopće ne odgovaraju lanserima na koje su postavljene, ocijenili su stručnjaci.

"Nema sumnje da su ti projektili makete", napisali su Markus Schiller i Robert Schmucker, iz njemačke tvrtke Schmucker Technologie, u članku objavljenom nedavno na web stranici Armscontrolwonk.com, opisujući ta odstupanja. "Ostaje nepoznato da li su dizajnirani na taj način da se zbune strani analitičari ili su dizajneri traljavo odradili posao".

Rakete, pod oznakom KN-08s, bile su ukrcane na najveće mobilne lansere koje je Sjeverna Koreja ikada otkrila. Pjongjang im je dao poseban značaj predstavljajući ih na kraju povorke, kojom je okončana višetjedna proslava 100. obljetnice oca nacije, Kim Il-sunga.

Predstavljanje projektila izazvalo je međunarodnu pomutnju, jer su rakete djelovale novo, dizajnirane za interkontinentalne napade.

To predstavlja veliki problem, jer uz razvoj nuklearnog oružja, odavno se sumnja da Sjeverna Koreja razvija interkontinentalne balističke rakete, ili ICBM, sposobne da dosegnu ciljeve u SAD-u.

Washington tvrdi da se 13. travnja, kada je Sjeverna Koreja objavila da lansira raketu sa satelitom, radilo o testiranju interkontinentalne rakete, a ne o znanstvenoj misiji Pjongjanga.

No, nakon analize uvećanih fotografija projektila s vojne parade 15. travnja, Schiller i Schmucker, čija tvrtka savjetuje NATO u pitanjima raketne tehnologije, tvrde kako makete pokazuju da je Sjeverna Koreja daleko od toga da ima vjerodostojne interkontinentalne rakete.

"Još uvijek nema dokaza da Sjeverna Koreja zapravo ima funkcionalni ICBM", zaključili su, dodavši da lažna parada upućuje kako je Sjeverna Koreja daleko od ozbiljnog napretka prema ostvarenju sna o interkontinentalnoj raketi s nuklearnom bojevom glavom.

27.04.2012. 07:34:40
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pero
    27.04.2012. 15:05
    Kad ih pogode bit će u čudu!
  2. avatar
    Dejan Foro
    27.04.2012. 18:58
    Pa naravno da su makete. Pa tko bi bio toliko glup da se voza po ulici među tolikom masom sa PRAVIM nuklernim projektilom?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh