« Žene
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
21. STOLJEĆE?!

S čim se sve žene bore na poslu

Jednakost spolova jedna je od najčešćih floskula koje ispadaju političarima iz usta, uz nezaobilazno spominjanje naroda, no i dalje se radi o utopiji

Od žena se previše očekuje, a premalo im se daje
Od žena se previše očekuje, a premalo im se daje (Shutterstock)
Više o

žene

,

posao

,

ravnopravnost

,

muškarci

,

spolna jednakost

Diskriminacija žena je i dalje prisutna u svim segmentima poslovanja, pokazalo je istraživanje grupe Project 28-40 koja se zalaže za ravnopravnost spolova. Naime, strah od gubitka posla nakon što ostanu trudne osjećaju mnoge žene, a preko polovice ih je doživjelo neku vrstu zlostavljanja na poslu. 

Istraživanje je provedeno na velikom uzorku od 25 tisuća zaposlenih žena od kojih je 52 posto izjavilo da je barem jednom u životu bilo osobno diskriminirano na radnom mjestu. 

Tek nešto manje od 20 posto ispitanica vjeruje da nisu promaknute na poslu zbog toga što su žene, a svaka deseta je priznala i seksualno zlostavljanje. 

Uz to, četvrtina je preopterećena poslom i često doživljava nepoštene kritike, a petina je nekoliko puta u karijeri bila isključena s važnih projekata zbog svog spola, dok je većina onih koje su i bile uključene u takve projete bila marginalizirana. 

Zaključak istraživanja je da je diskriminacija žena na poslu itekako prisutna i dalje, a dobar dio problema opstaje zbog krize gospodarstva u kojoj muškarci smatraju da su samo oni dovoljno snažni da pronađu rješenja za izlaz iz takvog stanja. 

30.12.2013. 14:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh