« Život
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
MA DA?!

S bebama treba razgovarati kao s odraslima

Razgovarajte s bebama i malom djecom kao s odraslim osobama koristeći se kompleksnom sintaksom i rječnikom, i njihovi će se mozgovi i inteligencija bolje razviti

Obogatite vokabular svoje bebe
Obogatite vokabular svoje bebe (Arhiva)
Više o

djeca

,

bebe

,

govor

,

razgovaranje

,

odrasli

Znanstvenici su naveli kako je za kognitivni razvoj djece bolje da se s njima razmjenjuju kompleksne rečenice kao u razgovoru s odraslima, umjesto da im se tepa i govore samo jednostavne riječi i rečenice.

"Roditelji s djecom trebaju razgovarati bogatim i kompleksnim jezikom", rekla je Erika Hoff sa sveučilišta Florida Atlantic na godišnjoj konferenciji Američke udruge za napredak znanosti (AAAS) u Chicagu. Prema njenim istraživanjima, razgovor s bebama toliko je važan da djeca koja su odrasla u okruženju u kojemu se manje razgovara općenito postižu lošije rezultate u školi.

"Nije riječ samo o tome da se obogati njihov vokabular, već je riječ i o kvaliteti govora", rekla je Erika Hoff sa sveučilišta Florida Atlantic na godišnjoj konferenciji Američke udruge za napredak znanosti (AAAS) u Chicagu.

Što prije počnete razgovarati s djecom to bolje, dodala je.

Znanstvenici tvrde da su te razlike vidljive i u strukturama mozga djece.

Neurologinja s Columbia University u New Yorku Kimberly Noble i njezini kolege vodili su studiju u kojoj su usporedili razvoj mozga kod djece iz manje obrazovanih obitelji i djece roditelja koji imaju visoko obrazovanje i viši životni standard.

Studija je pokazala razlike u kognitivim sustavima koji se bave socijalnim vještinama i pamćenjem, ali najočitije su razlike zabilježene na područjima mozga odgovornima za razvoj govora

16.02.2014. 12:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh