« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
OBLJETNICA

Ruski orkestar uveličao 30. godišnjicu ciklusa "Lisinski subotom"

Moskovski Simfonijski orkestar "Čajkovski" održao je koncert u dvorani Vatroslav Lisinski povodom 30. godišnjica ciklusa "Lisinski subotom"

Više o

KD Vatroslav Lisinski

,

Petar Iljič Čajkovski

,

Lisinski subotom

,

godišnjica

Koncertom Simfonijskoga orkestra "Čajkovski" pod dirigentskih vodstvom Vladimira Fedosejeva večeras je u dvorani Vatroslav Lisinski obilježena 30. godišnjica ciklusa "Lisinski subotom", javlja Hina.

Ravnatelj dvorane Lisinski Dražen Siriščević zahvalio je publici koja od utemeljenja 1981. prati koncerte tog popularnog ciklusa.

Večerašnji umjetnici izveli su djela Wagnera, Saint-Saensa i Šostakoviča. Uz orkestar, kao solist nastupio je violončelist Peter Kondrašin u Koncertu za violončelo i orkestar Saint-Saensa. Simfonijski orkestar "Čajkovski" iz Moskve utemeljen je 1930. godine. U osam desetljeća postojanja orkestar je praizvodio nova djela vodećih ruskih skladatelja.

Dirigent Vladimir Fedosejev na čelu orkestra je gotovo 30 godina i njegove interpretacije poznate su po svojoj dubini, umjetničkoj strasti, neobičnom intenzitetu, navodi se u programskoj knjižici koncerta.

Fedosjev je rođen u St. Petersburgu 1932. Školovao se na državnoj glazbenoj školi Gnjesin, a potom na Konzervatoriju "Čajkovski" u Moskvi. Surađivao je s istaknutim europskim orkestrima i solistima.

Violončelist Peter Kondrašin dobitnik je niza nagrada na međunarodnim natjecanjima. Studirao je također na državnoj glazbenoj školi Gnjesin i Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski.

Publika je nagradila velikim pljeskom večerašnje izvođače, a pokrovitelj koncerta je ruska kompanija Lukoil.

02.10.2011. 07:56:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh