« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
KULTURNE VEZE

'Ruske ikone 15. - 20. stoljeća' u Klovićevim dvorima

Na izložbi koja je otvorena do 18. srpnja predstavljene su brojne umjetnine iz zbirki nekoliko ruskih muzeja

Ruske ikone Klovićevi dvori
Ruske ikone Klovićevi dvori (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

Klovićevi dvori

,

Božo Biškupić

,

zagreb-info

,

rušenje kuće

,

loša veza

,

alkemija

,

zagonetka

U Klovićevim dvorima večeras je otvorena reprezentativna izložba "Ruske ikone 15. - 20. stoljeća" na kojoj je predstavljeno 105 umjetnina iz zbirki nekoliko ruskih muzeja koje svjedoče o bogatoj ruskoj duhovnoj kulturi i tradiciji.

Izložbu je otvorio ministar kulture Božo Biškupić istaknuvši kako je ona potvrda dobre suradnje dvije zemlje, te izrazivši želju za širenjem dubljih kulturnih veza Hrvatske i Rusije. Podsjetio je kako je ta atraktivna izložba svojevrsni uvod u zagrebačke Dane ruske duhovne kulture, koji će se na jesen nastaviti bogatim kulturnim događajima.

Posjetitelji izložbe vidjet će karakteristično blago Ruske federacije, čuvano u okvirima Ruske pravoslavne crkve. Osim ikona, predstavljena su i djela umjetničkog obrta u manastirima i liturgiji, kazala je ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin. Izlošci pokazuju povijesni razvoj i domene Kostromske škole.

Generalna direktorica Kostromskog muzeja Natalija Pavličkova istaknula je kako je riječ o posebnoj izložbi jer su ikone temelj nacionalne kulture i Ruske duhovnosti. Drži kako je taj projekt temelj za daljnju kulturnu suradnju dviju zemalja.

Na izložbi u Klovićevim dvorima je prikazana povijest razvoja ruske crkvene umjetnosti tijekom pet stoljeća, kroz zbirke Kostromskoga državnoga povijesno-arhitekturnog i umjetničkog muzeja, koji je zaštićeni nacionalni spomenik kuture, zatim iz muzeja manastira Svetog Trojstva u Kostromi, Jaroslavljskoga državnog muzeja te Dobrotvornog fonda "Muzej ruske ikone".

Izložba se ne ograničava samo na likovnu umjetnost, već predstavlja i druge liturgijske predmete koje su izradili tamošnji majstori, a sastavni su dio bogoslužja i hrama.

Skup je pozdravio i veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Robert Markaryan, a otvorenju je bio nazočan i potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac.

Izložba je ostvarena u suradnji s Državnim muzejom i izložbenim centrom ROSIZO iz Moskve, uz potporu Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu te hrvatskog i ruskog ministarstva kulture, a otvorena je do 18. srpnja. (hina/metro-portal)

08.06.2010. 23:23:20
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Miroslav
    23.01.2011. 01:03
    Izuzetna izlozba, voleo bih da je vidim
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh