« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
ARSENIJ JACENJUK

Rusija želi treći svjetski rat!

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je u petak da Rusija želi početi treći svjetski rat političkom i vojnom okupacijom Ukrajine

Jacenjuk je pesimističan prema ruskim izjavama
Jacenjuk je pesimističan prema ruskim izjavama (Screenshot YouTube)
Više o

Ukrajina

,

Rusija

,

Treći svjetski rat

,

Arsenij Jacenjuk

,

ukrajinska kriza

'Vojni sukob u Ukrajini dovest će do vojnog konflikta u Europi', rekao je Jacenjuk na otvorenom dijelu sjednice vlade. 'Svijet još nije zaboravio Drugi svjetski rat, a Rusija već hoće početi treći', rekao je Arsenij Jacenjuk, ukrajinski premijer.

Dosad najzešćim rječnikom, dok obje strane približavaju svoje trupe granici, Jacenjuk je optužio Moskvu da se ponaša kao 'gangster' i podržava 'teroriste'. 'Jasno je da Rusija želi poremetiti izbore u Ukrajini, ukloniti prozapadnu i proukrajinsku vladu i okupirati Ukrajinu politički i vojno', rekao je.

Ukrajina planira predsjedničke izbore 25. svibnja, ali je pitanje kako će se oni održati na istoku gdje su proruski militanti zauzeli grad Slavjansk i javne zgrade u nizu drugih gradova.

Jacenjuk je pozvao Moskvu da ispuni obaveze iz sporazuma iz Ženeve i uvjeri aktiviste na istoku da polože oružje. 'Ruska podrška tim teroristima i banditima koji zlostavljaju mirne građane međunarodni je zločin. Zločin protiv čovječnosti', ističe Jacenjuk.

Ukrajinski je premijer rekao da Kijev još čeka odgovor na službeni zahtjev o detaljima ruske vojne vježbe u blizini granice. Zahtjev je upućen preko OESS-a, a rok za odgovor istječe u subotu.

Ukrajinski ministar obrane objavio je u petak da su se ruske snage tijekom vježbe približile na samo kilometar od ukrajinske granice


'Ako SAD, EU i cijela međunarodna zajednica nastave biti jedinstvene i prisile Rusiju da ispunjava svoje obaveze, tada ćemo zadržati mir, stabilnost i međunarodni sustav sigurnosti koji Rusija želi uništiti', rekao je Jacenjuk.

Rusija se i dalje drži svoje verzije događaja. Šef diplomacije Sergej Lavrov optužio je ranije u petak Washington za izigravanje sporazuma iz Ženeve postavljanjem novih zahtjeva Moskvi, a prijelaznoj ukrajinskoj vladi zaprijetio je da će odgovarati za protuterorističku akciju na istoku zemlje koju je nazvao 'krvavim zločinom'.

'Rusija će snažno pridonositi smirivanju napetosti na temelju kompromisa iz Ženeve... jednostranih zahtjeva ne smije biti', rekao je Lavrov na sastanku s mladim diplomatima u Moskvi. 'I to smo im rekli, prije svega Amerikancima koji imaju nevjerojatnu sposobnost da sve izokrenu u svojoj glavi', dodao je.

25.04.2014. 15:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh