« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
ŠPIJUNAŽA

Rusija: Špijunska afera neće narušiti rusko-američke odnose

Rusi vjeruju da dobar odnos koji se gradio godinama neće pokvariti uhićenje desetero ruskih špijuna u SAD-u

špijuni
špijuni (Getty Images)
Više o

špijunaža

,

reaktori

,

krizma

Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u srijedu nadu da uhićenje navodnih ruskih špijuna u Sjedinjenim Državama neće imati negativnih učinaka na odnose dviju država.

"Računamo na to da uhićenje u Sjedinjenim Državama skupine osoba osumnjičenih za obavještajne aktivnosti u korist Rusije neće imati negativnih učinaka na rusko-američke odnose", rekao je jedan glasnogovornik ruskog MVP-a.

Ministarstvo je potvrdilo da je upoznato s izjavom glasnogovornika Bijele kuće Roberta Gibbsa koji je minimalizirao posljedice špijunske afere na rusko-američke odnose.

"U godinu i po dana učinili smo velik napredak. Ne vjerujem da će to naštetiti našim odnosima", rekao je u utorak Gibbs.

U nedjelju je u SAD-u uhićeno desetero osoba jer su navodno služili kao tajni agenti ruske vlade s ciljem prodiranja u političke krugove američke vlade i slanja obavještajnih izvješća. Ukupno 11 osoba tereti se za urotu s ciljem da djeluju nezakonito kao agenti Rusije u SAD-u, za što je zapriječena kazna do pet godina zatvora.

Uhićenja su rezultat višegodišnje istrage ruske špijunske mreže u SAD-u koju su proveli FBI, državno tužiteljstvo južnog okruga New Yorka, te služba za kontrašpijunažu, odjela za nacionalnu sigurnost ministarstva pravosuđa.(hina/metro-portal)

30.06.2010. 12:47:57
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    30.06.2010. 16:22
    aha, vidjet ćemo kada ameri i izraelci napadnu Iran :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh