« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
OLUJA POSTALA URAGAN

Tropska oluja Alex otežava čišćenje naftne mrlje

Snažni vjetrovi i valovi ometaju prikupljanje nafte, bacanje raspršivača i kontrolirano spaljivanje u Meksičkom zaljevu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

The Talky One

,

Josip Grbić

,

naftna mrlja

,

Michael Moreno

Tropska oluja Alex dostigla je snagu uragana u utorak kasno navečer i poremetila je čišćenje ogromne naftne mrlje u Meksičkom zaljevu koja se širi zbog istjecanja nafte iz oštećene bušotine kompanije BP.

Lokalno stanovništvo priprema se na obilne kiše i poplave. Očekuje se da će Alex doći do kopna nedaleko od granice između Teksasa i Meksika u srijedu navečer. Upozorenje na dolazak uragana objavljeno je za obalu Teksasa južno od zaljeva Bafin, pa sve do ušća rijeke Rio Grandea i duž obale meksičkog La Cruza.

Američki potpredsjednik Joe Biden u utorak je posjetio Meksički zaljev kako bi se osobno uvjerio u nastojanja da se zaustavi i očisti naftna mrlja.

Biden je rekao na Floridi da će se napori nastaviti dok ne bude sve očišćeno.

Zbog snažnih vjetrova i valova visokih četiri metra trenutačno je nemoguće obavljati aktivnosti kao što su prikupljanje nafte, bacanje raspršivača i kontrolirano spaljivanje, izjavili su dužnosnici.

State Department je priopćio da će prihvatiti ponude dvanaestak zemalja i međunarodnih agencija koje su ponudile pomoć u čišćenju naftne mrlje, među kojima je i Hrvatska.(hina/metro-portal)

30.06.2010. 12:36:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh