« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NEMA ORUŽJA, ALI...

Rusija se i dalje protivi sankcijama Iranu

Unatoč zabrani prodaje oružja Teheranu, Rusija smatra da jednostrane sankcije predstavljaju kršenje prava

 Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Getty Images)
Više o

Iran

,

Dmitrij Medvedev

,

Teheran

,

sankcija Iranu

,

Iran nuklearni program

Rusija se i dalje protivi bilo kakvim jednostranim sankcijama Iranu unatoč tome što je početkom tjedna zabranila isporuke proturaketnih sustava S-300 Teheranu, izjavio je u subotu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"One (unilateralne sankcije) predstavljaju kršenje, čak i bez spominjanja pravnog aspekta tog pitanja", prenijela je agencija Interfax izjavu iz ministrovog intervjua prvom programu javne televizije Rosija 1 koji će biti emitiran nešto kasnije tijekom dana.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je 22. rujna ukaz kojim se zabranjuje isporuka proturaketnih sustava S-300 i drugog oružja Iranu, što je izaz valo oštre kritike Teherana.

Lavrov je rekao da je Rusija odlučila zabraniti te isporuke u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN. "Mi smo u predsjedničkom ukazu jednostavno ispunili ono što se traži od Rusije i od svih drugih država u vezi s Iranom nakon usvajanja ove nove rezolucije", rekao je Lavrov.

Teheran je 2007. objavio potpisivanje ugovora s Rusijom o prodaji sustava S-300, ali do sada nijedan nije isporučen. Ruski dužnosnici obvezali su se da te sustave neće isporučivati Iranu, nakon što su u lipnju podržali četvrti krug sankcija koje je Vijeće sigurnosti nametnulo Iranu zbog odbijanja da prekine svoj sporni nuklearni program.

Lavrov je rekao da su Rusija i Kina pitanje Irana ovog tjedna iznijele na ministarskom sastanku pet članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke u New Yorku.

"Ako radimo zajednički i ako naši zapadni partneri stalno govore da trebamo održati zajedničko čvrsto stajalište prema Iranu, onda moramo odlučiti da li ćemo imati čvrsto stajalište u svim pitanjima ... ali ako se nešto ne može postići, pojedine države će to učiniti i preko granica sporazuma postignutih s Vijećem sigurnosti", rekao je Lavrov kako prenosi Interfax.(hina/metro-portal)

25.09.2010. 17:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh