« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NEUTEMELJENI ZAHTJEVI

Diplomatska kriza: Peking traži ispriku, Tokio odbija

Kina je zatražila da se Japan ispriča i plati odštetu zbog zatočenja kapetana kineske koćarice koji je početkom rujna uhićen pokraj otočića čiji suverenitet prisvajaju obje zemlje

Ribarski brod
Ribarski brod (Getty Images)
Više o

Japan

,

Kina

,

PR mreža

"Japanska strana se mora ispričati i namiriti štetu zbog tog izgreda", istaknulo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u kratkom priopćenju. Zadržavanjem kineskog kapetana "narušen je teritorijalni suverenitet Kine i ljudska prava kineskih građana", dodaje se u tekstu.

No glasnogovornik japanskog ministarstva vanjskih poslova odbio je zahtjev kao "neutemeljen". "To nipošto ne možemo prihvatiti", kazao je Satoru Sato u priopćenju.

Japanski mediji i oporba kritizirali su japansku vladu zbog oslobađanja kineskog kapetana, što su protumačili kao znak slabosti u odnosima s Pekingom. Izgred je uzrokovao najtežu kinesko-japansku diplomatsku krizu od 2006.

Kineski kapetan oslobođen je u petak po odluci državnog tužitelja u Okinawi u kojoj se navodi da je "s obzirom na posljedice na japanski narod i na japansko-kineske veze, njegovo daljnje zadržavanje ocijenjeno nepotrebnim".

Kapetan Zhan Qixiong bio je u rukama japanskih vlasti od 8. rujna, kada je njegov brod zaustavljen pošto se sudario s dvama japanskim patrolnim brodovima pokraj nenastanjenih otočića u Istočnokineskome moru na koje pravo polažu i Tokio i Peking. (hina/metro-portal)

25.09.2010. 12:53:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh