« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
NOVI SAVEZ

Rusija želi slobodnu trgovinsku zonu s EU

Skladna gospodarska zajednica od Lisabona do Vladivostoka prijedlog je ruskog premijera Vladimira Putina

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)
Više o

Rusija

,

Vladimir Putin

,

slobodna trgovina

Ruski premijer Vladimir Putin predložio je u četvrtak, uoči posjeta Berlinu, uspostavu slobodne trgovinske zone između Rusije i Europske unije. "Moramo otvoreno priznati: i Rusija i Europska unija su se pokazale gospodarski osjetljivima. To je posebice jasno pokazala kriza", napisao je u kolumni gosta "Sueddeutsche Zeitunga", prenosi agencija Dpa.

Sadašnja razina suradnje s Rusijom "očito ne odgovara na izazove s kojima smo suočeni", napisao je Putin i dao nove prijedloge, poput ukidanja viza ruskim građanima za putovanje u EU. Putinov prijedlog dolazi nekoliko dana nkon što je Rusija s Europskom unijom dogovorila uvjete za njezino pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Putin je predložio "uspostavu skladne gospodarske zajednice od Lisabona do Vladivostoka" koja bi se mogla proširiti u zonu slobodne trgovine i uspostaviti kontinentalno tržište vrijedno milijarde eura. Predložio je i zajedničku industrijsku politiku, zajednički sustav opskrbe energijom te bolju suradnju u izobrazbi i istraživačkim programima.

No, rekao je, najveća zapreka suradnji jest nemogućnost slobodnog putovanja između Rusije i EU-a. "S našega gledišta, uvođenje slobodnih viza ne bi trebao biti kraj, nego početak stvarne integracije između Rusije i EU-a", dodao je premijer.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi agencija France Presse, s tim u vezi izjavila je novinarima: "Moram ublažiti njegovu izjavu u kojoj govori da želi usklađenu gospodarsku zajednicu Lisabona i Vladivostoka i zašto ne i zonu slobodne trgovine." Ocijenila je da "nedavne ruske inicijative ne idu u tom smjeru", posebice ističući osnutak carinske unije između Rusije, Kazahstana i Bjelorusije, koju Berlin ne podupire.

Putin u četvrtak treba doputovati u dvodnevni posjet Berlinu tijekom kojeg će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel, razgovarati s predstavnicima trgovinske institucije koja promiče veze s istočnom Europom te sudjelovati na konferenciji o gospodarstvu koju sponzorira "Sueddeutsche Zeitung". (hina/metro-portal)

25.11.2010. 20:07:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh