« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PLINSKA ŽILA

Rusija: Počela gradnja plinovoda Sjeverni tok

Plinovodom, koji će stajati oko 8,8 milijarda eura, trebalo bi se od 2012. transportirati do 55 milijarda prostornih metara plina na godinu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

,

Gazprom

,

plinovod sjeverni tok

,

BASF

,

gasunie

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u petak je otvorio radove za gradnju Sjevernog toka, velikog plinovoda kojim bi Rusija trebala ostvariti veći udio na europskom tržištu plina i tako zaobići Ukrajinu s kojom su napeti odnosi u prošlosti izazivali prekid opskrbe.

Očekuje se da će Sjeverni tok, projekt u koji su uključeni Gazprom, njemački BASF i E.ON te nizozemska tvrtka Gasunie, pomoći Rusiji da poveća udio na europskom tržištu plina sa sadašnjih 25 posto na oko trećinu.

"Potražnja za 'plavim gorivom', u to smo sigurni, nastavit će rasti u Europi", rekao je Medvedev na otvorenju radova. Njemačka kancelarka Angela Merkel u svečano otvorenje se uključila videovezom.

Plinovodom, koji će stajati oko 8,8 milijarda eura, trebalo bi se od 2012. transportirati do 55 milijarda prostornih metara plina na godinu. Sjeverni tok, najveći ruski poslijesovjetski plinovod, dovodit će plin pod Baltičkim morem do Njemačke i dalje u europske zemlje, tako da će Rusija moći zaobići Ukrajinu preko koje sada prolazi 80 posto ruskih dobava. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 19:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh