« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
KAŽE BAĆUŠKA ..

Rusija ne planira invaziju na jugoistočnu Ukrajinu

Rusija ne planira izvršiti invaziju na jugoistočnu Ukrajinu, ali će Kremlj poštovati rezultate predstojećeg referenduma na Krimu

Lavrov ne popušta ni milimetra
Lavrov ne popušta ni milimetra (Arhiva)
Više o

referendum

,

Sergej Lavrov

,

Krim

'Ruska Federacija nema i ne može imati planove za upad u jugoistočne regije Ukrajine', ustvrdio je Lavrov.

Nakon što je nekoliko sati razgovarao s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u Londonu, Lavrov je rekao da Rusija i Zapad još uvijek nemaju zajedničku viziju glede Ukrajine te da Moskvi nisu potrebne međunarodne strukture da joj pomognu u posredovanju u razgovorima s Kijevom.

'Mi ćemo poštovati volju naroda Krima na predstojećem referendumu', rekao je Lavrov novinarima u rezidenciji ruskog veleposlanika u Londonu. Krim više znači Rusiji nego što Falkandsko otočje znači Velikoj Britaniji, dodao je.

Argentinske snage izvršile su invaziju na Falkandsko otočje 1982. nakon čega je Margaret Thatcher, tadašnja britanska premijerka, poslala mornaricu koja je povratila otoke u kratkom, ali krvavom ratu. Argentina je posljednjih godina pojačala pozive Britaniji na razmatranje suvereniteta otoka.

U međuvremenu je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov izjavio da je nacrt rezolucije UN-a, kojega je podržao SAD, o referendumu na Krimu 'neprihvatljiv'.

'...Taj nacrt rezolucije sadrži poziv na odbacivanje rezultata referenduma na Krimu. Zbog toga je takva rezolucija za nas neprihvatljiva', istaknuo je Gatilov, a prenosi agencija Interfax.

Oko 1,8 milijuna registriranih birača na Krimu izaći će u nedjelju na sporni referendum kako bi se izjasnili gdje vide svoju budućnost: u Ukrajini ili u Rusiji. Situacija na Krimu, koji je pod tihom ruskom okupacijom, kritična je točka daljnjeg raspleta ukrajinske krize nakon pada Viktora Janukoviča i za zapadne političare trenutno najveće krizno žarište na svijetu.

15.03.2014. 08:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh