« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
CRNO ZLATO

Rusija kreće u veliku potragu za naftom u BiH

Rusi su spremni uložiti dvadeset milijuna dolara u traganje za rezervama nafte na području BiH

Nafta
Nafta (Getty Images)
Više o

nafta

,

Rusija

,

BiH

,

benzin robne rezerve

Velike ruske naftne tvrtke "Zarubežnjeft" i "Gasprom" pripravne su uložiti dvadeset milijuna dolara u traganje za rezervama nafte na području Bosne i Hercegovine, najavljeno je u petak u Banjoj Luci gdje je potpisan memorandum o suradnji na istraživanju nalazišta nafte.

Memorandum su potpisali predstavnici "Zarubežnjefta", koji je vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu i Naftne industrije Srbije (NIS), koja je u vlasništvu ruskog giganta "Gazprom".

Potpisivanju su nazočili srbijanski ministar industrije Petar Škundrić i predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik koji je i naznačio da bi početna ulaganja u traganje za naftnim rezervama trebala iznositi dvadeset milijuna dolara, a da konačni iznos može biti i deset puta veći.

>>Otkriven najveći krater na Zemlji

Dodik je podsjetio na istraživanja o mogućim rezervama nafte na teritoriju BiH provedena prije tridesetak godina koja potvrđuju opravdanost ulaganja ruskih naftnih tvrtki. Direktor NIS-a Kiril Kravčenko najavio je kako očekuje da bi prva istraživanja mogla slijediti tijekom 2011. godine.

Ruske naftne tvrtke planiraju istraživanje proširiti i na teritorij Federacije BiH, a ruski veleposlanik Aleksandar Bocan-Harčenko je potvrdio kako cijeli projekt ima i potporu vlade njegove zemlje.(hina/metro-portal)

16.07.2010. 15:14:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh