« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
TEŠKO STANJE

Rusija Japanu ponudila plin, UN ne priprema značajniju pomoć

UN namjerava djelovati ciljano, smatra da se Japan dobro nosi s velikom krizom, Rusi nude plin iz Sahalina

Medvedev
Medvedev (Getty Images)
Više o

Japan

,

Rusija

,

Ujedinjeni narodi

,

japan rusija

Japan je zbog potresa i tsunamija zapao u energetske probleme, a pomoć bi mogla doći iz Rusije koja japanski arhipelag namjerava opskrbljivati ukapljenim plinom, rekao je ruski zamjenik premijera Sergej Ivanov, prenosi Hina. 

"Postoji mogućnost pomoći Japanu u ovoj teškoj situaciji isporukom ukapljenog plina iz Sahalina koji se nalazi blizu Japana", rekao je Ivanov, prenosi agencija Interfax.

Rusko ministarstvo energije zaduženo je za razmatranje tog pitanja, precizirao je.

Ruska vlada navela je u nedjelju da ju je Tokio tražio veću isporuku plina. Zbog zaustavljanja nekoliko nuklearnih reaktora nakon potresa već je prekinuta isporuka električne energije.

UN ne planira veću operaciju pomoći Japanu

Stotine spasilaca iz inozemstva pomažu žrtvama potresa i tsunamija u Japanu, ali Ujedinjeni narodi ne namjeravaju poduzimati ikakvu veću operaciju pomoći, osim ako se to od njih izričito ne zatraži, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Ureda UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Elisabeth Byrs.

U najteže pogođenim područjima na sjeveroistoku Japana trenutačno je 15 spasilačkih ekipa, mnoge s psima tragačima i opremom za dizanje teških tereta, a najveće su poslale Rusija, Južna Koreja i SAD.

"UN će djelovati ciljano, sukladno potrebama. Japan je najpripremljenija zemlja na svijetu za borbu s posljedicama katastrofe", rekla je Byrs. "Japan je trenutačno suočen s posljedicama triju kriza - potresa, tsunamija i nuklearne prijetnje - i vrlo se dobro nosi s tim", rekla je.

UN je u Japan poslao sedam stručnjaka za pomoć u kriznim stanjima koji blisko surađuju s mjesnim dužnosnicima oko onog što je najpotrebnije na terenu, dodala je Byrs.

14.03.2011. 20:38:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh