« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ŠVEDSKA I POLJSKA:

Rusija i SAD, smanjite taktičko naoružavanje!

Švedska i Poljska upozoravaju da ima znatan broj taktičkih nuklearnih bojnih glava koje predstavljaju posebnu prijetnju Europi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD Rusija nuklearno oružje

,

nuklearno naoružanje

Švedska i Poljska pozvale su Sjedinjene Države i Rusiju da smanje taktičko nuklearno naoružanje u Europi te rekle kako je došlo vrijeme da se takvo oružje uključi u režim kontrole.

Američki i ruski pregovarači nastavili su ovoga tjedna razgovore u završnom pokušaju zaključivanja sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja koji je već trebao biti postignut.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i njegov poljski kolega Radoslaw Sikorski napisali su u potpisanom članku za list The New York Times kako još ima znatan broj taktičkih nuklearnih bojnih glava koje predstavljaju posebnu prijetnju Europi.

"Sada se treba usredotočiti na veliko smanjenje i njihovo konačno uklanjanje", napisali su ministri u članku objavljenom na internetskoj stranici lista, nazvavši to oružje opasnim ostacima prošlosti.

Dvojica ministara su rekli kako smanjenje taktičkog naoružanja može biti rezultat pregovora, ali da postoji prostor i za jednostrane napore u izgradnji povjerenja.

"Razumijemo da je Rusija europska sila, ali pozivamo Moskvu da se obveže na povlačenje nuklearnog oružja iz područja u susjedstvu država članica Europske unije", napisali su. Područja koja posebno zabrinjavaju uključuju Kalinjingrad i poluotok Kola. (hina/metro-portal)

02.02.2010. 07:04:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh