« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
INTERVJU

Rusija i SAD: „Ponovo imamo utrku u naoružavanju“

Krši li Rusija Sporazum o nuklearnom naoružanju INF? Da, kaže za DW Andrea L. Thompson, američka državna tajnica za kontrolu oružja i međunarodnu sigurnost. I govori o koracima koje će SAD poduzeti.

Cirkus se nastavlja
Cirkus se nastavlja (Arhiva)
Više o

SAD

,

Rusija

,

utrka u naoružanju

Deutsche Welle: Gospođo Thompson, ministar vanjskih poslova Mike Pompeo je u prosincu izjavio da će se Sjedinjene Američke Države povući iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF), ako ga Rusija ne prestane kršiti. Za to je dobila rok od 60 dana, koji ističe 2. veljače. Kolika je vjerojatnost da će se SAD povući iz sporazuma?

Andrea L. Thompson: Možda vam je poznato da smo se prošli tjedan u Ženevi sastali s našim ruskim kolegom Sergejem Rjabkovom - zamjenikom ministra vanjskih poslova, kako bismo razgovarali o tome. Nažalost, nismo ostvarili napredak. Ruski odgovor je nastavak kršenja sporazuma. Ukoliko ga Rusija ne ispuni do 2. veljače, mi ćemo suspendirati naše obveze iz sporazuma. Prošli tjedan sam posjetila NATO i obavijestila naše saveznike o tome. Imamo snažnu podršku glavnog tajnika Jensa Stoltenberga i naših NATO partnera.

INF: „Za šest mjeseci ističe vrijeme"

Vi ne govorite o "povlačenju" iz sporazuma, već o njegovoj "suspenziji". U čemu je razlika?

Mi ćemo ga suspendirati i od tog trenutka počinje šestomjesečno otkucavanje sata. Za to vrijeme se Rusija još uvijek može vratiti provedbi sporazuma. Ali mi smo u tom vremenskom intervalu oslobođeni naših obveza. Mi suspendiramo svoje obveze s namjerom da se povučemo iz njih. Ipak, mi smo se cijelo vrijeme pridržavali sporazuma. Kada suspendiramo svoje obveze, onda se možemo posvetiti istraživanju razvoja sličnih sustava, kakve je Rusija sada u punom obujmu uvela u igru.

Kakve su to rakete koje Rusija navodno posjeduje i koje nisu u skladu s INF-om?

Američka vojska za njih koristi stručni naziv SSC-8. Rusima je poznato na koji se sustav misli. Mi smo se i dalje sastajali s njima i predočili smo im informacije tajnih službi o tome zašto taj sustav nije u skladu sa sporazumom. Pokazali smo im podatke o testovima, kao i mjesto na kojem su ih provodili. (Rusija inzistira na tome da kontroverzne krstareće rakete tipa SSC-8c imaju domet od samo 480 kilometara, pa time ne prelaze domet od 500 kilometara predviđen sporazumom - nap. ur.)

No Rusija također tvrdi da se SAD ne pridržava sporazuma. Kao primjer se uvijek iznova navodi američki raketni obrambeni sustav stacioniran u Rumunjskoj s posebnim uređajem za lansiranje. Jesu li točne te tvrdnje?

One nisu točne. Rusija je jedina zemlja koja i dalje postavlja to pitanje. Ostale ugovorne strane, naši NATO partneri i saveznici, kao što je to i ranije bio slučaj, tvrde da se SAD pridržava INF-a. Mi njima i dalje nastavljamo pružati činjenice i informacije o tome zašto su ti sustavi u skladu sa sporazumom.

Mogu li Rusi provjeriti jesu li ti uređaji za lansiranje raketa u skladu s INF-om ili im nije dopušteno ući u bazu smještenu u Rumunjskoj?

Prema sporazumu, sustavi drugih država ne mogu se jednostavno proizvoljno kontrolirati. Međutim mi smo im, ali i naši partneri, pružili saznanja tajnih službi i podatke utemeljene na činjenicama. Ali oni su se držali svoje retorike i propagande. To je smiješno. Svijet vidi prijevaru.

„Rusi su započeli utrku"

Oni se stalno pozivaju na provjerljive rezultate. INF predviđa "posebnu komisiju za verifikaciju". Postoji li ona još?

Ona još uvijek postoji. Mi smo se nastavili toga pridržavati i nastavili smo ispunjavati svoje obveze iz sporazuma. Sazvali smo sastanke i susreli se s našim stručnjacima za vojno-tehnička pitanja. To ne znači da su vrata zatvorena, ona su otvorena, ali Rusija i dalje krši sporazum. Ovdje nije u pitanju sustav istraživanja i razvoja. To nije laboratorij. To nije testno područje. To su vojni bataljuni. Njihovi vojnici su i danas na zadatku i osposobljeni su za korištenje tih sustava. Oni sa svojim raketama mogu doseći do Europe i pogoditi naše partnere.

Očekujete li novu utrku u naoružanju s Rusijom?

Rusija je formirala bataljune koji rukuju s tim sustavima. Utrka je već počela. Jer Rusi očito krše sporazum i time su pokrenuli takozvanu utrku.

Andrea L. Thompson je od travnja 2018. na čelu Odjela za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a. Prije toga bila je zamjenica asistenta predsjednika Donalda Trumpa, savjetnica za nacionalnu sigurnost potpredsjednika Mikea Pencea i direktorica McChrystal Group Leadership Institute. Ova stručnjakinja za vojne obavještajne službe je, kao pripadnica američke vojske, provela više od 20 godina u brojnim borbenim operacijama širom svijeta.

Piše: Žana Njemcova/DW
03.02.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh