« Iza ogledala
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
HLADNOOOOO

Rusi optužili Amerikance za propast misije na Mars

Stojimo li na rubu novog hladnog rata zbog propale misije Phobos-Grunt znat ćemo krajem mjeseca

Ameri su bili ljubomorni?
Više o

SAD

,

misija na Mars

,

radar

,

Phobos-Grunt

,

Dimitrij Rogozin

,

Maršalovi otoci

Vijest koju je u svijet odaslala agencija Interfax na prvi se pogled čini kao sumanuti prolaz kroz vrijeme i prostor u doba hladnog rata, no ipak se radi o svježoj novosti. Ruski potpredsjednik vlade Dimitrij Rogozin izjavio je da postoji mogućnost da su SAD onesposobile njihovu misiju na Mars, tj. navele Phobos-Grunt na krivu putanju.

Prema riječima Aleksandra Saharova, šefa ekipe koja istražuje uzroke neuspjelog lansiranja Phobos-Grunta i ulaska u nestabilnu orbitu oko Zemlje, koja je završila padom skupocjene letjelice u Tihi ocean pred par dana, rezultati će se znati za desetak dana.

Rogozin tvrdi da je teorija da su SAD iskoristile svoju radarsku postaju na Maršalovim otocima kako bi spriječili aktiviranje pogona koji je, nakon što je raketa Zenit digla Phobos-Grunt u orbitu, trebao misiju odvesti do Marsa sasvim moguća.

Štoviše, u pravom hladnoratovskom stilu, dodao je da će u slučaju da se teorija pokaže točnom, morati doći do tehnoloških i političkih mjera, ostavljajući puno mjesta mašti čitatelja.

 


18.01.2012. 18:18:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh