« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
ISPITIVANJA U ZATVORIMA

Rusi kod ispitivanja zatvorenika rabe psihotropne lijekove?

Igor Sutjagin je u Rusiji bio osuđen za špijuniranje u korist SAD-a, tvrdi da su mu u zatvoru davali psihotropne lijekove

Igor Sutyagin
Igor Sutyagin (Wikipedia)
Više o

pamćenje

,

špijunaža

,

Igor Sutjagin

,

psihotropni lijekovi

Istraživač Igor Sutjagin, osuđen u Rusiji za špijuniranje, a zatim oslobođen u okviru povijesne razmjene špijuna između Moskve i Washingtona u srpnju, optužio je u četvrtak ruske vlasti da kod ispitivanja u zatvorima rabe psihotropne lijekove.

U napisu objavljenom na internetskoj stranici organizacije za ljudska prava Human Rights Online (hro.org), Sutjagin je rekao da su mu tijekom ispitivanja u zatvoru u Moskvi 1999. dali juhu i konjak koji su sadržavali psihotropne lijekove. Znanstvenik tvrdi da je nakon toga počeo gubiti pamćenje.

Predstavnik FSB-a (bivši KGB) odbacio je optužbe i nazvao ih "lažima". "Ta je izjava naručena od onih za koje Sutjagin odavno radi", rekao je taj izvor agenciji RIA Novosti.

Igor Sutjagin koji je osuđen za špijuniranje u korist SAD-a, jedan je od četvero Rusa koji su početkom srpnja u Beču razmijenjeni za desetero ruskih špijuna uhićenih u SAD-u.

Sutjagin koji je od 1999. u zatvoru, 2004. je proglašen krivim zbog odavanja tajnih informacija o ruskom nuklearnom programu britanskoj konzultantskoj tvrtki koja je bila paravan za CIA-u. Početkom srpnja pomilovao ga je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u sklopu razmjene špijuna. Sutjagin od tada živi u Londonu.(hina/metro-portal)

25.11.2010. 16:18:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh