« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
EKONOMSKI PAKT

Rusi, Bjelorusi i Kazahstanci stvaraju Euroazijsku uniju

"Učinili smo velik korak prema stvaranju Euroazijske ekonomske unije. Bit će to bez ikakve dvojbe odlučujuće za budućnost naših zemalja", rekao je Medvedev

Fotografija vijesti
Više o

Rusija

,

Kazahstan

,

Bjelorusija

,

Euroazijska unija

Rusija, Bjelorusija i Kazahstan usuglasili su u petak Deklaraciju o stvaranju Euroazijske ekonomske unije do 2015. godine prema prijedlogu ruskoga premijera Vladimira Putina, snažnog zagovornika integracije zemalja proizašlih iz bivšeg Sovjetskog Saveza, javlja Hina.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i njegovi kolege Aleksandar Lukašenko iz Bjelorusije i Nursultan Nazarbajev iz Kazahstana potpisali su u Moskvi "Deklaraciju o euroazijskoj ekonomskoj integraciji".

"Učinili smo velik korak prema stvaranju Euroazijske ekonomske unije. Bit će to bez ikakve dvojbe odlučujuće za budućnost naših zemalja", rekao je Medvedev na svečanosti u Moskvi.

Ujedinjeni ekonomski prostor triju država koje su već stvorile Carinsku uniju 2009., trebao bi biti objavljen 1. siječnja 2012.

Euroazijska ekonomska unija trebala biti stvorena do 2015., rekao je Medvedev.

Euroazijsku uniju premijer Putin predložio je u listopadu u članku objavljenom u dnevniku Izvjestija, kao "moćnu i nadnacionalnu uniju".

Rusija je često pokušavala jačati integraciju bivših sovjetskih republika od raspada SSSR-a 1991., a Putin se nije odrekao ambicija obnove veza između tih zemalja. Godine 2005. Putin je raspad SSSR-a nazvao "najvećom geopolitičkom katastrofom 20. stoljeća", a u četvrtak je rekao da je SSSR bio "velika Rusija".

18.11.2011. 15:51:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh