« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Rusi baš i nisu oduševljeni s Hillary

Kina se slaže, ali Rusi baš i ne.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Hillary Clinton

,

Barack Obama

,

Obamini ljudi

Zapadne zemlje i Kina pozdravile su u utorak odluku izabranog američkog predsjednika Baracka Obame da vanjske poslove povjeri bivšoj prvoj dami, senatorici Hillary Clinton, no Rusija u tome potezu ne vidi promjene u američkoj vanjskoj politici.

"Bit ću vrlo sretan što ću moći surađivati (...) s Hillary Clinton na jačanju francusko-američkog prijateljstva", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, koji cijeni "znanje, uvjerenja i ljudske kvalitete", senatorice Clinton.

Britanci uz njih

Britanski šef diplomacije David Miliband pozdravio je imenovanje senatorice "koja će donijeti golemo iskustvo u obavljanju nove dužnosti".

Kina je čestitala te izrazila spremnost jačati odnose sa SAD-om, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova i čestitke također umirovljenom američkom generalu Jamesu Jonesu, budućem savjetniku za nacionalnu sigurnost.

Izbor Hillary Clinton za američku državnu tajnicu u administraciji Baracka Obame pobudio je negativnu reakciju u Rusiji, pokazuje izjava Konstatina Kosačeva, predsjednika vanjskopolitičkog odbora u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta.

Nominacije, koje je obznanio Obama, "znače kontinuitet, a ne reformu u koncepciji vanjske politike Bijele kuće", rekao je Kosačev za agenciju Interfax.

Dijalog neće biti lakši

Clinton i Robert Gates (dosadašnji ministar obrane koji će istu dužnost obavljati i u administraciji Obame), "čvrsti su pristaše ideje američke dominacije svijetom i tvrde obrane američkih interesa po svaku cijenu", rekao je.

Kosačev drži da dijalog s Washingtonom "neće biti nimalo lakši nego što je bio s administracijom Georgea W. Busha".

Zadovoljstvo imenovanjem senatorice Clinton izrazili su i švedski šef diplomacije Carl Bildt, španjolska vladajuća stranka socijalista, te dužnosnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova zadužen za promicanje odnosa sa SAD-om Karsten Voigt, kao i Rolf Muetzenich iz njemačkih socijaldemokrata.

"Uvjeren sam da će na novoj dužnosti ona (Clinton) nastaviti promicati posebne odnose naših dviju zemalja", priopćio je pak izraelski premijer Ehud Olmert.

Dok je vodila kampanju za dobivanje statusa predsjedničkog kandidata demokratske stranke, u vrijem dok je još bila protivnica Obami, Clinton je snažno zagovarala zaštitu Izraela, napose od navodne nuklearne prijetnje Irana. (hina/metro-portal)

02.12.2008. 14:44:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh