« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Slovenija uvjetuje nastavak pregovora

Prestanak blokade pregovora s EU ovisi o granicama koje Slovenci žele po svom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

pregovori s EU

,

Borut Pahor

,

Slovenija pregovori

,

Slovenija blokira pregovore

,

blokada pregovora s EU

Slovenija će podržati nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom ako dobije jamstvo da Zagreb u svojim stajalištima ne prejudicira međudržavnu granicu na moru i na kopnu, izjavio je u ponedjeljak slovenski premijer Borut Pahor nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

"Činimo sve što možemo da nađemo primjeren način zajedno s francuskim predsjedništvom kako bismo otklonili svaku dvojbu da moguće otvaranje pogavlja ni u kojem slučaju neće značiti prejudiciranje odluke o granici između Hrvatske i Slovenije. Ako se takvo rješenje pronađe, a Slovenija se za to zauzima, onda ne bi bilo nikakvih prepreka i poteškoća da podupre nastavak pristupnih pregovora s EU-om", izjavio je Pahor.

"Slovenija želi da Hrvatska zatvori sva poglavlja i da uđe u EU-u što prije, ali naravno pod uvjetima koji su jednaki za sve kandidate. Slovenija će podržati ulazak Hrvatske u EU, ako taj ulazak ne bude na štetu naših nacionalnih interesa, a s tim što je hrvatska vlada poslala Europskoj komisiji dokumente u kojima su neka poglavlja ili navodi mogu razumjeti kao prejudiciranje odluke o granici, stvorilo je nešto što slovenska vlada, ni prijašanja ni sadašnja, ne može prihvatiti", istaknuo je slovenski premijer koji je za svoj prvi službeni posjet inozemstvu izabrao Bruxelles.

U Bruxellesu su se u utorak na rubu ministarskog sastanka zemalja članica NATO-a prvi put sastali i ministri vanjskih poslova dviju zemalja.

Jandroković je nakon sastanka izjavio da je blizu rješenje za otvorena pitanja između dvije zemlje. "Trenutačno smo blizu pronalaska rješenja koje bi bilo prihvatljivo za obje strane, ali vas molimo da pričekate još malo kada bismo, vjerujem, postigli rješenje prihvatljivo i za Hrvatsku i za Sloveniju", izjavio je Jandroković nakon razgovora sa Samuelom Žbogorom.

Ministar Žbogar je sa svoje strane izjavio da su "razgovarali o otvorenim pitanjima i kako ih najbolje riješiti".

"Dogovorili smo se o načinima kako jačati povjerenje i poštovanje među državama radi lakšeg rješavanja otvorenih pitanja", rekao je Žbogar.

Trenutačno je glavna točka spoticanja u odnosima dviju zemalja slovenska blokada nekoliko poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom. Slovenska strana tvrdi da Hrvatska u svojim pregovaračkim stajalištima prejudicira sporne točke međudržavne granice, a Zagreb to odlučno opovrgava. U rješavanje toga pitanja posljednjih tjedana uključilo se i francusko predsjedništvo Europske unije. Francusko predsjedništvo priprema tekst kojim bi Hrvatska jamčila da ničim ne prejudicira granice, a Slovenija da neće blokirati pregovore.

Na posljednjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 30. listopada, Hrvatska je zatvorila samo jedno poglavlje iako je imala suglasnost 26 zemalja članica, svih osim Slovenije, za otvaranje četiri poglavlja i zatvaranje još jednog.

Sljedeća Međuvladina konferencija predviđena je 19. prosinca kada bi, ako se riješi slovenska blokada, mogla otvoriti 10 i zatvoriti četiri do pet poglavlja. U tom bi slučaju, za početak sljedeće godine ostala za otvaranje još dva poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje. Takav slijed događaja bio bi u skladu s vremenskim rasporedom za završetak pregovora do kraja sljedeće godine, koji je početkom studenoga objavila Europska komisija.

Mogućnost rješavanja toga pitanja do 19. prosinca, slovenskih diplomatski izvori, koji su željeli ostati neimenovani, vide "negdje između nade i uvjerenja". (hina/metro-portal)

02.12.2008. 19:53:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh