« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
Rupel

Rupel nagovara Belgijance i Nizozemce da popuste Srbiji

Srbija bi trebala potpisati SSP 28. siječnja iako nije ispunila obaveze prema Haagu

IZJAVE srbijanskog premijera da neće potpisati SSP ako Unija na Kosovo pošalje svoju misiju, Rupel je nazvao lažnom dilemom
IZJAVE srbijanskog premijera da neće potpisati SSP ako Unija na Kosovo pošalje svoju misiju, Rupel je nazvao lažnom dilemom (AFP)
Više o

Dimitrij Rupel

,

Europska unija

,

Srbija

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, čija je zemlja preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom, jučer je na prvom sastanku predstavnika Europske komisije sa slovenskom vladom na Brdu kod Kranja jasno dao do znanja kako je cilj njegove vlade da Srbija što prije s EU potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Sporazum bi trebao biti potpisan do kraja siječnja bez obzira na to što vlada u Beogradu još nije ispunila osnovne uvjete za njegovo potpisivanje, odnosno nije Haškom sudu izručila jednog od najtraženijih bjegunaca, Ratka Mladića.

Ja sam jedan od onih koji vjeruju da Srbija mora potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što prije, čak do kraja ovog mjeseca. No, neke od naših kolega još treba uvjeriti da je to dobra ideja."
DIMITRIJ RUPEL
slovenski šef diplomacije

Rupel, naime, smatra da će potpisivanje SSP-a pridonijeti razvoju demokracije u Srbiji i da u to treba uvjeriti neke članice EU. Među prvima su Nizozemska i Belgija koje inzistiraju na tome da se Sporazum potpiše tek onda kada glavni haški tužitelj da Beogradu pozitivnu ocjenu o suradnji, odnosno tek onda kada Mladić bude na putu za Haag. Rupel je izjavio da je dogovoreno osnivanje posebne radne skupina za Srbiju po uzoru, kako je rekao, na sličnu skupinu (task force) koja je prije pet godina bila formirana za Hrvatsku. Potom je stajalište srbijanskog premijera Vojislava Koštunice da će EU morati birati između potpisivanja Sporazuma sa Srbijom ili slanja svoje misije na Kosovo nazvao ‘lažnom dilemom'. Izjava je izazvala reakciju srbijanske vlade.

- Dobro bi bilo kada Dimitrije Rupel ne bi sebi davao takvu slobodu da odlučuje u ime Srbije. Radi li se o lažnoj dilemi, Rupel će vidjeti 28. siječnja - izjavio je Koštuničin savjetnik za medije Srđan Đurić. Naime, 28. siječnja u slovenskoj se diplomaciji spominje kao mogući datum potpisivanja SSP-a sa Srbijom.

Piše: MEX
09.01.2008. 16:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh