« Metro World News
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
AMERIČKI IZBORI

Rudy Giuliani: Anketama ne treba vjerovati

Ekskluzvni intervju s Rudyjem Giulianijem, slavnim bivšim gradonačelnikom koji je New York učinio sigurnim gradom

Rudy Giuliani drži govor na obilježavanju sedme godišnjice napada 9. 11.
Rudy Giuliani drži govor na obilježavanju sedme godišnjice napada 9. 11. (Getty Images)
Više o

New York

,

Barack Obama

,

američki izbori

,

Sarah Palin

,

Rudy Giuliani

Početkom ove godine Rudy Giuliani povukao se iz utrke za predsjednika SAD-a za koje se kandidirao kao kandidat Republikanske stranke. Umjesto slavnog bivšeg gradonačelnika New Yorka, u utrci je sada John McCain. Giuliani od svog povlačenja podržava kampanju svog starog prijatelja i putuje svijetom držeći govore i seminare o izborima i svjetskoj financijskoj krizi. Tako je posjetio i Amsterdam.

Upravo ste strastveno govorili o financijskoj krizi i vašim rješenjima kako ju prevladati. Zar ne biste bili idealni kandidat za podpredsjednika McCainu s obzirom na to da upravo u tom području McCain ne stoji baš blistavo?

"Sarah Palin odličan je izbor za McCaina", uz smiješak kaže Giuliani. "Imao je nekoliko dobrih imena, ali mene nije izabrao za potpredsjeničkog kandidata. Ja sam pak vrlo impresioniran sa Sarah Palin. Ona je jedan od najučinkovitijih guvernera u zemlji i od svih 50 država također je najpopularnija među guvernerima. To je ono čega većina ljudi izvan SAD-a nije svjesna."

Osobna iskaznicaIme: Rudolph 'Rudy' Giuliani
Mjesto rođenja: 28. 5. 1944. u Brooklynu, grad New York
Nacionalnost: Amerikanac
Karijera: Bivši "borac protiv kriminala" koji je kao državni tužitelj smjestio mnoge glave organiziranog kriminala u zatvor.
Slavan kao: Gradonačelnik koji je očistio ulice New Yorka od kriminala i vodio grad za vrijeme napada 9. rujna.

Za vrijeme seminara izgledalo je da ste pomalo iziritirani i da emotivno reagirate kad je publika kritizirala kvalitete Sarah Palin.

"Pa to je zato što smatram da se Sarah Palin ne tretira pošteno. Kažu da ona nema dovoljno iskustva, međutim činjenica je da ima više iskustva od Baracka Obame. Ona je guvernerka, a Obama nikad nije bio guverner. Ona je bila gradonačelnica, Obama nije. On nikad nije vodio niti jednu administraciju, Sarah Palin je vodila dvije. I to dvije jako različite. Mislim da je način na koji ju se tretira čak bezobrazan, pa vjerojatno imate pravo kad kažete da djelujem iziritirano. 

Razmišljate li o tome da se na sljedećim izborima ponovno kandidirate za predsjednika?

"Stvarno ne znam što ću u budućnosti raditi. Hajdemo prvo vidjeti kako će proći ovi izbori. Nikada nisam donosio odluke odluke o budućnosti prije no što sam imao dovoljno podataka da to učinim."

Znači li to da biste prihvatili neku dužnost u McCainovoj vladi ako vam bude ponuđena?

"Ne, nemam ambicija za radom u Bijeloj kući ili McCainovoj vladi. Međutim, ako John BcCain misli drugačije i ima me u vidu za neku ulogu, rado ću o tome s njim pogazgovarati."

Prema posljednjim anketama, McCainove šanse da uđe u Bijelu kuću čine se malima.

 
Giuliani sa suprugom Judith Nathan
na otvaranju sezone baseballa
 

"Ankete ne otkrivaju sve. Svima bih savjetovao, unutar i izvan Sjedinjenih Država da ne daju preveliku važnost anketama. U 2004. John Kerry je bio u prednosti od šest posto u odnosu na Georgea Busha. U 18.00 sati, skupina je istaknutih američkih novinara raspravljala o tome koga će Kerry pozvati u vladu. Međutim, na kraju dana dogodilo se to da je Bush pobijedio na izborima s razlikom od tri posto. Dakle, nisam baš siguran da ankete mogu dati dobar uvid u situaciju. Možda mogu, možda ne mogu."

Financijska je kriza. Mislite li da bi pokušaj prevladavanja trenutne krize povećanjem poreza bila velika pogreška?

"Da, to bi bilo katastrofalno. To je učinio predsjednik Hoover 1929. i doveo do Velike depresije. Porezi trebaju ostati na ovoj razini, treba ih spustiti gdje je to god moguće i povećati međunarodnu razmjenu." (metro-portal)

Piše: Ruben Eg/Metro Nizozemska
22.10.2008. 11:38:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh