« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
250 DANA

Roz Savage prva žena koja je sama preveslala Tihi ocean

Savage je već preveslala Atlantik u 103 dana, a putovanja koristi za promociju zaštite okoliša i podizanje svijesti o klimatskim promjenama

Roz Savage Tihi ocean
Roz Savage Tihi ocean (Getty Images)
Više o

Roz Savage

,

Snorre Valen

Britanska aktivistica za zaštitu okoliša Roz Savage postala je prva žena koja je sama preveslala Tihi ocean, a nakon puta duga gotovo 13.000 kilometara u Papui Novoj Gvineji priređen joj je spektakularan doček.

Tisuće ljudi okupile su se na dočeku Roz Savage (42) koja je u petak u mjestu Madangu na Papui završila svoj pothvat u sedam metara dugom čamcu nazvanom Brocade.

Savage je ranije preveslala Atlantik u 103 dana i koristila je svoja putovanja za promociju zaštite okoliša. Putovanje Tihim oceanom iskoristila je za podizanje svijesti o klimatskim promjenama i plastičnim ostacima koji zagađuju ocean.

Za taj pothvat trebalo joj je 250 dana i otprilike 2,5 milijuna zaveslaja. Vrijeme ju je većim dijelom poslužilo i najveći su joj problem bile velike vrućine i osip. Čamac joj je bio opremljen satelitskim telefonom i desalinatorom. Jela je suho voće, orašaste plodove i smrznutu hranu. (hina/metro-portal)

05.06.2010. 13:47:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh