« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
RACHEL CORRIE

Izrael mirno preuzeo kontrolu nad humanitarnim brodom

Preuzimanje broda izvršeno je uz punu suradnju s posadom, a vojska će brod odvesti u luku Ashdod

izrael gaza brod napad
izrael gaza brod napad (Getty Images)
Više o

pojas Gaze

,

izraelska vojska

,

izrael gaza

,

sjeverna Afrika

,

kritično stanje

,

hrvatski državljani

Izraelske snage mirno su u subotu preuzele nadzor nad irskim humanitarnim brodom "Rachel Corrie" i odvest će ga u luku Ashdod, objavila je izraelska vojska.

Preuzimanje broda izvršeno je uz punu suradnju s posadom. "Naše snage popele su se na palubu broda i preuzele nadzor bez otpora posade i putnika. Sve je prošlo bez nasilja", kazala je glasnogovornica izraelske vojske.

Time je okončana višesatna napeta situacija na otvorenom moru između posade irskog broda, koja je odbila tri poziva da sama skrene prema Ashdodu, i najmanje triju brodova izraelske mornarice.

S 15 putnika irske i malezijske nacionalnosti i tisuću tona pomoći, "Rachel Corrie" trebao je biti uključen u međunarodnu humanitarnu flotilu koja je u ponedjeljak doplovila pred Gazu i zatim je nasilno zaustavljena uz devet mrtvih civila na turskom brodu "Mavi Marmara, ali je zbog kvara krenuo kasnije.

Unatoč međunarodnim kritikama i pozivima, Izrael višekratno priopćio da ne namjerava popustiti i dopustiti probijanje blokade Pojasa Gaze. Sav humanitarni teret prvo se mora pregledati u izraelskoj luci u Ashdodu, 30 kilometara sjeverno od Gaze, i zatim se kopnenim putem dostavlja na odredišta.

Među putnicima na irskom brodu su i dobitnica Nobelove nagrade za mir Irkinja Mairead Mcguire i bivši zamjenik glavnog tajnika UN-a Denis Halliday. (hina/metro-portal)

05.06.2010. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh