« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina
GORE OD WC-A

Roštilji su prave farme bakterija

Prosječan vrtni roštilj na sebi ima više nego dvostruko više bakterija od WC školjke

Vaš omiljeni roštilj je leglo zaraze
Vaš omiljeni roštilj je leglo zaraze (Arhiva)
Više o

bakterije

,

roštilj

,

wc školjka

,

vrtni roštilj

Bakterije pronalazimo posvuda, unatoč svim reklamama za sredstva za čišćenje koja bi trebala od naše kuće napraviti pogon za proizvodnju lijekova. Tako se WC daska i dalje uzima za mjernu jedinicu količine bakterija, a više nego na njoj ih ima na, recimo, mobitelu, tipkovnici ili ženskoj torbici.

Ipak, bitno više bakterija možemo pronaći na jednom mjestu koje možda i ne očekujemo, a to je naš dragi roštilj. Prosječan vrtni roštilj, naime, na sebi ima nevjerojatnih 1.7 milijuna mikroba po kvadratnom metru, čak 124 posto više od WC daske.

Naravno, roštilj je na taj način uspješno zaradio titulu najprljavijeg predmeta u vrtu, a najbolje u priči je činjenica da su uzorci uzeti s roštilja koji su izgledali vrlo čisto.

Pronađene su i vrlo opasne bakterije poput salmonele, E coli ili listerije, koje će izazvati vrlo ozbiljne probleme sa zdravljem ukoliko uđu u vaš organizam putem mesa koje pečete na roštilju.

Zašto je tome tako najbolje objašnjava podatak da samo 36 posto ljudi često čisti roštilj, a tek nešto više od četvrtine pošteno izriba vrtni stol više od dva puta godišnje.

23.05.2013. 09:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh