« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
RONČEVIĆ I BAČIĆ

Počinje suđenje u aferi kamioni

Uz bivšeg ministra u aferi kamioni optužen je i njegov pomoćnik Ivo Bačić

(Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Berislav Rončević

,

afera kamioni

,

Ivo Bačić

Bivši ministar obrane Berislav Rončević, optužen da je tijekom obnašanja dužnosti državni proračun oštetio za više od deset milijuna kuna, jutros se pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu gdje će mu suditi za zlouporabu položaja i ovlasti u nabavi vojnih kamiona.

Uz bivšeg ministra u aferi kamioni optužen je i njegov pomoćnik Ivo Bačić koji se također u zgradi suda na Zrinjevcu pojavio nešto prije 9 sati.

Suđenje će formalno započeti čitanjem USKOK-ove optužnice koja ih tereti da su od tvrtke 'Eurokamioni' kupili 39 vojnih kamiona marke 'Iveco' za 34,4 milijuna kuna. USKOK tvrdi da su 'Ivecovi' kamioni bili skuplji za 10,2 milijuna kuna od najniže cijene koju je na natječaju ponudila tvrtka "Man Importer".

Kada im pročitaju optužnicu Rončević i Bačić očitovat će se o krivnji, nakon čega bi njihova obrana te predstavnici tužiteljstva trebali iznijeti dokazne prijedloge za koje žele da se izvedu tijekom sudskog postupka

No, za razliku od tužiteljstva bivši čelnici Ministarstva obrane tvrde da MAN-ovi kamioni nisu udovoljavali traženim tehničkim uvjetima.

USKOK-ovi tužitelji već su kazali da optužnicu temelje na 390 dokumenata, iskazima 29 svjedoka te nalazima vještaka koji tvrde da su i jeftiniji kamioni zadovoljavali sve potrebe HV-a.

Obrana će, pak, takva mišljenja pokušati osporiti nalazima svojih vještaka koji tvrde da u nabavi kamiona nije bilo nezakonitosti ili korupcije.

Na ranijem pripremnom ročištu kao i pri tzv. postupku potvrđivanja optužnice Rončević i Bačić tvrdili su da nisu krivi, a bivši je ministar isticao da je riječ o politički motiviranom procesu.

Rončević je na čelu Ministarstva obrane bio od 2003. do početka 2008. kada je imenovan ministrom unutarnjih poslova. Na toj ga je dužnosti zamijenio Tomislav Karamarko nakon ubojstva odvjetničke vježbenice Ivane Hodak u listopadu 2008.

Nakon smjene s dužnosti Rončević je aktivirao mandat u Saboru, gdje je kao zastupnik vladajućeg HDZ-a, među ostalim, glasovao i za izmjene Zakona o kaznenom postupku kojim je sudsku istragu u korupcijskim slučajevima zamijenila tzv. državnoodvjetnička. Jedan od prvih slučajeva na kojem su nove odredbe primijenjene bila je upravo afera kamioni, a Rončević je ostao zapamćen i po izjavi da si nikada neće oprostiti što je podigao ruku za te zakonske izmjene. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 09:10:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh