« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
POVEĆAO VODSTVO

Romney pobijedio i na Aljasci

Za republikansku nominaciju potrebno je osvojiti 1144 delegata. Po projekcijama CNN-a, Romney s današnjim rezultatima ima oko 400, Santorum oko 150, Gingrich oko stotinu, a Paul 60

Fotografija vijesti
Više o

Mitt Romney

,

Aljaska

,

republikanci

,

Rick Santorum

Američki CNN javlja kako je Mitt Romney pobijedio i na predizborima na Aljasci, što znači da je ukupno ostvario pobjedu u šest od deset saveznih država tzv. „Super utorka", prenosi Hina.

Romney je osvojio 33 posto glasova, ispred svog glavnog konkurenta Ricka Santoruma s 29 posto, Rona Paula s 24 posto i Newta Gingricha s 14 posto glasova. Romney je tako, uz Aljasku, osvojio Ohio, Idaho, Massachusetts, Vermont i Virginiju, dok je Santorum dobio potporu u Tennesseeju, Oklahomi i Sjevernoj Dakoti. Gongrich je odnio pobjedu u Georgiji.

Za Romneyja, predstavnika umjerene republikanske struje, svakako je najveći dobitak dana pobjeda na izborima o Ohiu, politički podijeljenoj državi u kojoj bilo koji republikanski kandidat mora pobijediti želi li ući u Bijelu kuću. Nakon mrtve utrke cijelu večer osvojio Ohio za jedan posto glasova ispred najvećeg protivnika, konzervativnog bivšeg senatora iz Pennsylvanije Ricka Santoruma (38 naprema 37 posto).

Zahvaljujući izmjeni pravila po kojima je sustav proporcionalnog dijeljenja delegata na osnovu postotka osvojenih glasova u većini država zamijenio raniju metodu "pobjednik uzima sve", utrka za republikansku nominaciju, koja je ranije često znala biti odlučena u ožujku, ovoga će se puta rastegnuti duboko u travanj i svibanj.

Za republikansku nominaciju potrebno je osvojiti 1144 delegata. Po projekcijama CNN-a, Romney s današnjim rezultatima ima oko 400 delegata, Santorum oko 150, Gingrich oko stotinu, a Paul 60.

Pobjednik će se suočiti s Barackom Obamom na predsjedničkim izborima u studenome.

07.03.2012. 11:44:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh