« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
GENERIRANJE DUGOVA

Veliki broj općina stvara probleme i Sloveniji

Od 211 općina u Sloveniji, njih 137 ima proračunski deficit koji je u periodu od tri godine, od 2007. do 2010., prerastao u dug od 733 milijuna eura

Fotografija vijesti
Više o

Slovenija

,

dugovi

,

proračunski deficit

,

općine

Slovenija s oko dva milijuna stanovnika ima čak 211 općina, a njihov ukupni dug na kraju 2010. godine iznosio je 733,5 milijuna eura, pokazao je pregled njihova poslovanja od 2007. do 2010. godine koji je provela državna revizija, a u srijedu objavili mediji, javlja Hina.

Glavni državni revizor Igor Šoltes predložio je vladi da razmisli o smanjivanju broja oćina, tim prije što ih 137 ima proračunski deficit. Uz to, samo ih se četvrtina može financirati vlastitim prihodima, dok se istodobno ukupan dug općina u deset godina povećao za sedam puta. Preko polovice njih ima manje od 5000 stanovnika, brojke koja je nekad bila kriterij za donju granicu osnivanja općine, a broj općina počeo se povećavati nakon što je određeno da nove općine mogu nastajati izdvajanjem pojedinih lokalnih zajednica iz starih općina putem referenduma, bez uvjetovanja broja stanovnika.

Šoltesovo izvješće ukazuje i na nepravilnosti u poslovanju više općina kad je riječ o "netransparentnoj" trgovini općinskim zemljištima i nekretninama, pa i u Ljubljani u vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Zorana Jankovića, no revizija nije otkrila postojanje sumnje u nastanak kaznenih djela, objavili su slovenski mediji.

No, u načinu na koji općine raspolažu nekretninama i zemljištima postoje značajni rizici sukoba interesa, odnosno korupcije, upozorio je glavni državni revizor Igor Šoltes.

07.03.2012. 15:44:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh