« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
SLIKARSTVO

Romana Milutin Fabris – Portretiranje Grada

Romana Milutin Fabris autorica je iznimnog i kompleksnog opusa posvećenog gradu u kojem živi i stvara cijeli život

Sjajna slikarica iz Dubrovnika
Sjajna slikarica iz Dubrovnika (Miroslav Pelikan)
Više o

Dubrovnik

,

slikarstvo

,

Romana Milutin Fabris

Suvremena hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica iz Dubrovnika, Romana Milutin Fabris autorica je iznimnog i kompleksnog opusa posvećenog gradu u kojem živi i stvara cijeli život, kontinuirano ga portretirajući na mnogobrojnim, najčešće velikim formatima u ulju, jedino pod utjecajem vlastitog, osobnog raspoloženja, koje može iskombinirati raznolike pristupe istom i već viđenom i uroditi bogatim plodom vrlo osobene kompozicije u kojoj dominira detalj urbanog prostora.

Naravno, ne slika slikarica samo Grad, to su i drugi urbani rijetkom ljepotom zdanja oplemenjeni prostori, ne bilježi dakle,samo svoje snažne impresije koje budi povijest prepletena arhitekturom, vrlo su čest motivski izbor i ribe, koje lebde iznad obrisa grada, ponad prepoznatljivih zvonika i krovova, jedna unutar druge, uz profinjeni, odmjereni kolor.

Ipak, najčešći motivi vezani su i za poznata ali i za ona skrovita mjesta ( koja sva zajedno čine jedno tijelo grada) koja se lakše ili brže pamte, u fino oblikovanim suodnosima linije i boje, koje naznačuju građevinu duboko uronjenu u prošlost ili u ovalu istaknutih vrhova koji se žele dovinuti do samih oblaka i bezdušno ih proparati. Ponekad je to tek tlocrt, s obojenim plohama,ponekad kombinacija sa cvjetnim ukrasima, katkad tajnovito i neotkriveno lice grada, sve uz snažnu kolorističku gestu, s izrazitim osjećajem optimizma koji se budi kod gledatelja u sučavanju s ovim nizom slika.

Slikarica rado slika i mrtve prirode, razbuđeno cvijeće u raznobojnim posudama, nježno presavijeno preko ruba posude.

Naravno, ne smijemo zaboraviti niti motiv grupe djevojčica, lutaka, čudesno žalosnih, onako u grupi, same, ostavljene.

Valjalo bi istaknuti i jednu prednost Romane Milutin Fabris, naime, dugi niz godina slikarica pokazuje kako se može uspješno i kvalitetno slikati vrlo poznate i često korištene motive, na svoj izrazit i uvjerljiv autorski način i ostvariti rezultate u realizaciji vrlo karakterističnog i zasebnog ciklusa u aktualnoj hrvatskoj umjetničkoj produkciji.

Dubrovnik je svakako neiscrpni izvor tema za sve umjetnike i sve vrste izražavanja a njegova bogata i slojevita arhitektura pruže mnogostruke načine pristupanja i realizacije.

Romana Milutin Fabris razvila je izbrušeni i vrlo karakteristični stil, jedinstven i vrlo osoben s motivom Dubrovnika u prvom planu, ovjekovječenom na nizu njezinih uspješnih slika velikog formata.

Slike dubrovačke slikarice obišle su doista cijeli svijet i ostavile dubok i snažan trag u javnosti mnogih zemalja, izložene u vodećim muzejima i galerijama.

Portretiranje Grada nimalo nije jednostavno jer svi o tome znaju sve dok tek poneki nastoje zabilježiti na platnima svoje viđenje raznovrsnih lica volumena življenja u ovim vremenima, sada, danas.

Na kraju posebice ističem vrlo nazočan osjećaj narastajućeg optimizma, radosti, dok posve mirni, svečano raspoloženi stojimo ispred slika, uživajući u izvanrednom i nadasve senzibilnom opusu Romane Milutin Fabris.

Piše: Miroslav Pelikan
11.11.2017. 13:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh