« Knjiga
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
KNJIGE

Roman Pavić - K A M I K A Z E

Kao dječak Roman Pavić upoznao je starog karate majstora, Taiji Kasea, koji je u vrijeme rata bio vojni pilot samoubojica, kamikaze...

Kamikaze
Kamikaze (Arhiva)
Više o

Roman Pavić

,

knjiga Kamikaze

Nedavno je zagrebačka Fraktura objavila novu prozu Romana Pavića, liječnika i književnika, Kamikaze, roman o zbivanjima na dalekom istoku u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Sjetio sam se svojedobne popularnosti, prije četrdeset godina također liječnika književnika Nevena Orhela i njegovog romana objavljenog u Znanju, Uzbuna na odjelu za rak.

Kao dječak Roman Pavić upoznao je starog karate majstora, Taiji Kasea, koji je u vrijeme rata bio vojni pilot samoubojica, kamikaze. Po njegovim riječima koje prenosi Pavić rekao je:"Samo dan prije nego što sam se po naredbi morao zabiti avionom punim eksploziva u neprijateljski brod, završio je Drugi svjetski rat".

Taiji Kase inspirirao je Romana Pavića za ovaj anti ratni roman.

Roman je premrežen i emocijama ali i užasnim besmislom rata, katastrofalnim fanatizmom vojnih krugova, istinama o neizbježnom saznanju kako ljudski život zapravo ne vrijedi ništa,roman vrlo zanimljiv za čitanje, objavljen u izvrsnom tvrdo ukoričenom izdanju na fino odmjerenih 250 stranica.

Nakon Pozdrava iz Staljingrada još jedna atraktivna proza Romana Pavića.

Piše: Miroslav Pelikan
15.03.2023. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh