« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Japan posuđuje MMF-u

Japan spreman ponuditi 100 milijardi dolara zajma za pomoć zemljama u razvoju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

MMF

,

novac MMF-a

Japan je spreman ponuditi 100 milijardi dolara vrijednih zajmova za pomoć zemljama u razvoju pogođenima financijskom krizom, izvijestili su u četvrtak japanski mediji.

Japanski premijer Taro Aso planira navedene planove objaviti na samitu posvećenom financijskoj krizi koji će ovoga vikenda u Washingtonu okupiti čelnike razvijenih i gospodarstava u nastajanju skupine G20, objavili su tamošnji mediji.

Japan je spreman Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) ponuditi zajmova u visini približno 10 posto ukupnih japanskih deviznih rezervi vrijednih 980 milijardi dolara, piše poslovni dnevnik Nikkei.

Kako nadalje piše taj list, Japan će ponuditi pozajmice svojih rezervi u obliku američkih državnih obveznica koje bi MMF mogao iskoristiti kao kolateral za prikupljanje novca u slučaju da mu sredstva uzmanjkaju.

Japanci nezadovoljni jer i njima škripi 

Po riječima tamošnjeg ministra financija Shoichija Nakagawe vlada još uvijek finalizira svoje planove.

No, nisu svi oduševljeni s činjenicom da bi Japan mogao ponuditi tako goleme iznose novca u cilju smirivanja globalne krize a i jačanja svoje uloge u vrijeme dok samom gospodarstvu te zemlje prijeti mogućnost recesije.

Japansko gospodarstvo, drugo najveće u svijetu, u drugom je tromjesečju zabilježilo pad aktivnosti, a suočeno je s produljenom krizom uslijed globalne financijske krize, na što je ovih dana posebno upozorio guverner japanske središnje banke.

Središnja banka prošli je mjesec snizila svoje super niske kamatne stope po prvi put u zadnjih sedam godina, te se tako pridružila nizu ostalih središnjih banaka svijeta koje su poduzele mjere snižavanja kamatnih stopa u nastojanju da se suzbije najgora financijska kriza u proteklih nekoliko desetljeća. (hina/metro-portal)

13.11.2008. 15:02:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh