« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SUKLADNO PROPISIMA

Rohatinski: HNB je spreman na suradnju oko Hypo banke

Guverner HNB-a bit će jedan od 70 svjedoka koji će pred povjerenstvom u Klagenfurtu svjedočiti u okviru velike istrage Hypo grupe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix )
Više o

Hypo banka

,

Željko Rohatinski

,

Der Standard

,

afera Hypo

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, povodom medijskih najava njegova svjedočenja u okviru istrage o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj pred istražnim povjerenstvom parlamenta austrijske savezne zemlje Koruške, priopćio je u četvrtak da je HNB spreman razmijeniti informacije i raspraviti sva pitanja iz djelokruga svog rada vezana uz taj slučaj.

"U vezi s medijskim nagađanjima o mojem eventualnom svjedočenju pred Istražnim povjerenstvom Pokrajinskog parlamenta Koruške, želim izjaviti da je u okviru suradnje s nadležnim tijelima Republike Austrije - predviđene međudržavnim Ugovorom o dopuni Europske konvencije o uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima te Memorandumom o suradnji izmedu Hrvatske narodne banke i Saveznog ministarstva financija Republike Austrije i Agencije za nadzor financijskih tržišta Republike Austrije - HNB spreman (kao i dosad), sukladno propisima Republike Hrvatske, razmijeniti informacije i raspraviti sva pitanja iz djelokruga svog rada vezana uz slučaj HAAB", navodi se u pisanoj izjavi za javnost guvernera.

"U tom smislu očekujemo odgovarajuće upite ili posjet predstavnika nadležnih tijela Republike Austrije", poručuje se u priopćenju iz HNB-a.

Austrijski dnevni list "Der Standard" polovicom ožujka najavio je, pozivajući se na zaključke sastanka četiri stranke koruškoga parlamenta, da će guverner HNB-a Željko Rohatinski svjedočiti o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj pred istražnim povjerenstvom parlamenta austrijske savezne zemlje Koruške.

Po austrijskom listu poziv za svjedočenje u okviru velike istrage Hypo grupe pred povjerenstvom u Klagenfurtu upućen je na adrese ukupno 70 svjedoka, među kojima su i bivši austrijski ministar financija Karl-Heinz Grasser, predstavnici Austrijske središnje banke, Agencije za nadzor financijskog poslovanja u Liechtensteinu, bivši i sadašnji članovi uprave Hypo grupe, koruški državni odvjetnici i niz političara.

Prema izvorima lista svjedočenje Rohatinskog austrijski su parlamentarci predvidjeli za 14. i 15. travnja. Saslušanja su započela prošli tjedan. (hina/metro-portal)

01.04.2010. 11:33:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh