« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ATRAKTIVNI PROJEKTI

Čačić predstavio četiri razvojne poluge za gospodarstvo

POGLEDAJTE VIDEO - Čačić je izjavio da hrvatsko gospodarstvo nema snage za oporavak i nužno mu treba "infuzija u krvotok" stranog kapitala

(Neja Markičević/Cropix/Infopunkt)
Više o

hrvatsko gospodarstvo

,

Radimir Čačić

Predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Radimir Čačić predstavio je danas, kako ih je nazvao, četiri strateške razvojne poluge (turizam, energetika, željeznički sustav, okoliš), odnosno projekte atraktivne za strane investitore temeljem kojih bi Hrvatska, ustvrdio je, do 2015. privukla između 15 i 17 milijardi eura za dugoročan i održiv gospodarski razvoj.

Čačić je na konferenciji za novinare rekao da je hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini došlo u "zonu tonjenja", da je "palo ispod površine vode" i nema snage za oporavak. Hrvatskom gospodarstvu stoga nužno treba "infuzija u krvotok" stranog kapitala, prvenstveno onog iz europskih strukturnih fondova, koji bi povratio svoja ulaganja, a Hrvatskoj ostavio temelj za održivi razvoj.

Kao prvu razvojnu polugu naveo je projekte u turizmu, gospodarskoj grani koja je, tvrdi, tek napola iskorištena i ubire sve manje prihoda. Predlaže stoga tržišno atraktivno ulaganje u desetak projekata od Brijuna do Prevlake, i to u zemljište, infrastrukturu i državne objekte, koje bi moglo privući više od dvije milijarde eura kapitala investicijskih fondova, EBRD-a i osobnih ulaganja hrvatskih građana.

Čačić je uvjeren da su strani investitori itekako zainteresirani ulagati i u hrvatsku energetiku (oko osam milijardi eura), posebno u iskorištavanje gotovo 50 posto neiskorištenog hidro potencijala u hidroelektranama Virje, Senj i Kosinj te Dubrovnik. Zbog atraktivnog tržišta i lokacije nužno je, ističe, iskoristiti i hrvatske prednosti luka za ugljen, termoelektrana Plomin i Ploče te u Zagrebu, Osijeku i Sisku, a Hrvatska nikako ne smije odustati od realizacije projekta Družba Adria te LNG Omišalj i dijela Južnog toka.

Čačić je istaknuo i da Hrvatska mora iskoristiti svoj geostrateški položaj i kvalitetnim projektima privući investicije za rekonstrukciju željezničkog koridora X između Europe i Orijenta, kao i koridora Vb Budimpešta-Rijeka, izgradnjom pruge do riječke luke i vezom s Krkom. Ukupna investicija kretala bi se do 4,5 milijarde eura, od čega bi 85 posto bilo iz EU fondova, a 15 posto iz Hrvatske.

Četvrtka razvojna poluga odnosi se na kompleks projekata gospodarenja otpadom, njegovu sanaciju i pretvaranje u energiju, zaštitu od voda i vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja voda, koji bi također bili financirani iz EU fondova za koje je Europska komisija, ističe Čačić, uz 3,5 milijardi eura u 2012. i 2013. Hrvatskoj namijenila još po 2,5 milijarde eura u 2014. i 2015. - ukupno 8,5 milijardi eura.

"To je ogroman novac koji je tu, a mi samo moramo pokazati sposobnost da ga uzmemo", poručio je, pozvavši vladu i sve zainteresirane na razgovor o predstavljenim projektima. "Kao polugu za razvoj možete koristiti svakakve gluposti i zadužiti se za Pelješki most, pa onda imate uteg oko vrata jer to ne vraća novac. Ovo što predlažemo vraća novac", dodao je.

Na Vladi je, kaže Čačić, da vodi dva paralelna procesa - snažno reže neracionalnu javnu potrošnju i sva druga područja gdje se "novac baca", poput lažnih mirovina i drugih socijalnih prava te nerealnih subvencija, i taj novac uloži u jasno definirane projekte koje će predstaviti Europi i svijetu.

"Vlada se može i dalje ponašati kao do sada, na razini blefa, ili se držati odgovorno i povući ove neizbježne poteze", poručio je čelnik HNS-a. (hina/metro-portal)

01.04.2010. 12:14:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh