« Život
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
GROZNO

Rodni stereotipi počinju u najranijem dobu

Dječaci i djevojčice u dobi od pet godina vjeruju da je njihov spol briljantan no već godinu kasnije pojavljuju se stereotipi o manjoj vrijednosti ženskog spola

Djevojčice podliježu stereotipima već sa šest godina!
Djevojčice podliježu stereotipima već sa šest godina! (Arhiva)
Više o

djevojčice

,

dječaci

,

neravnopravnost spolova

,

stereotipi

Ravnopravnost spolova i dalje je, zapravo, mrtvo slovo na papiru jer možemo mi donositi zakone i govoriti u medijima što hoćemo, kad odgoj od najranijeg doba radi nemjerljivu štetu djeci, pokazalo je istraživanje provedeno na sveučilištima Illinois, New York i Princeton.

Naime, rezultati su pokazali da dječaci i djevojčice u dobi od pet godina vjeruju da je njihov spol briljantan no već godinu kasnije pojavljuju se stereotipi o manjoj vrijednosti ženskog spola.

Djeca su, među ostalim, testirana pričom o osobi koja je "vrlo, vrlo pametna" i zatraženo je da ju identificiraju po spolu. S pet godina 75 posto dječaka odabralo je muški spol a 75 posto djevojčica ženski spol no već godinu dana kasnije veći postotak djevojčica smatrao je da se radi o osobi muškog spola dok se kod dječaka omjer nije promijenio.

Znanstvenici vjeruju da se radi o utjecaju medija, učitelja, roditelja i druge djece.

Djeci su potom ponuđene dvije igre dizajnirane za djecu koja se "jako, jako trude" i za djecu koja su "jako, jako pametna".

Dok su igre za djecu koja se "jako, jako trude" podjednako birali i dječaci i djevojčice, drugu igru za "jako, jako pametnu djecu" puno je manje djevojčica biralo.

Profesor Andrei Cimpian kazao je za BBC da je poruka tog istraživanja da su mala djeca izložena tezama da je genijalnost vjerojatnije muška nego ženska odlika.

On ističe da takav stereotip kasnije ostavlja traga u profesionalnim karijerama.

27.01.2017. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh