« Život
objavljeno prije 14 dana i 5 sati
EH, DA...

Rodna nejednakost u cijenama

Što sve žene plaćaju više od muškaraca? Pa, da se zna, popriličnu količinu toga, tak toliko da znate...

Nije to normalno...
Nije to normalno... (Arhiva)
Više o

cijene

,

žene

,

muškarci

U današnjem svijetu u kojem težimo rodnoj ravnopravnosti, još uvijek postoji niz područja gdje se žene suočavaju s nejednakostima, a jedno od takvih područja je i razlika u cijenama proizvoda i usluga. Iako se čini da su te razlike marginalne ili zanemarive, kada se sagleda širi kontekst, postaje jasno da one imaju značajan utjecaj na financijski teret žena. Evo pregleda nekoliko područja u kojima žene plaćaju više od muškaraca:

Higijenski proizvodi - žene plaćaju više za proizvode poput uložaka i tampona nego muškarci za njima slične proizvode, kao što su pelene za odrasle. Ova nepravedna praksa poznata je kao "roza porez na menstruaciju" i predstavlja dodatni teret za žene koji se odražava na njihove mjesečne troškove.

Odjeća - često se događa da su ženska odjeća i obuća skuplji od njihovih muških ekvivalenata, čak i kada su izrađeni od istih materijala ili imaju sličan dizajn. Ovo se može pripisati činjenici da se odjeća za žene često percipira kao modni predmet, dok se odjeća za muškarce često smatra praktičnom.

Proizvodi za osobnu njegu - kozmetički proizvodi, poput šampona, krema za lice i dezodoransa, često su skuplji za žene nego za muškarce, iako su sastojci često vrlo slični ili čak isti. Ova "roza poreza", kako ga neki nazivaju, rezultat je marketinških strategija koje ciljaju žene kao ciljnu skupinu i stvaraju percepciju da su proizvodi za žene "luksuzniji".

Usluge popravaka - žene često plaćaju više za usluge popravaka, kao što su popravci automobila ili kućanskih aparata, jer se pretpostavlja da imaju manje znanja o tim područjima i mogu biti lakše iskorištene.

Zdravstvena zaštita - u mnogim zemljama, žene plaćaju više za zdravstveno osiguranje od muškaraca, iako često koriste iste ili manje usluge. Osim toga, specifične usluge, poput preventivnih pregleda i kontracepcijskih metoda, ponekad nisu u potpunosti pokrivene zdravstvenim osiguranjem, što dodatno povećava troškove za žene.

Ove nejednakosti u cijenama nisu samo pitanje pravednosti, već imaju i dublje posljedice na ekonomsku nejednakost između spolova. Kada žene plaćaju više za osnovne potrepštine i usluge, imaju manje raspoloživih sredstava za štednju, investiranje ili poboljšanje svojeg životnog standarda. Stoga je važno da se javnost, regulatorna tijela i tvrtke aktivno bore protiv ove vrste diskriminacije te promiču rodnu ravnopravnost u svim aspektima društva.

01.05.2024. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh