« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
MELAMIN I MLIJEKO

Roditelji traže odgovore

10% testiranih uzoraka mlijeka u prahu je kontaminirano

U bolnicama gdje se odvijaju testiranja beba red održava osiguranje
U bolnicama gdje se odvijaju testiranja beba red održava osiguranje (Reuters)
Više o

Kina

,

bebe

,

mlijeko u prahu

,

melamin

,

kontaminirano mlijeko

Mnogi kineski roditelji, zabrinuti za zdravlje i život svojih beba nakon nedavno otkrivenog skandala s kontaminiranim mlijekom, traže odgovore na pitanja mogu li i dalje bez opasnosti i kojim proizvodima hraniti svoju djecu, istodobno tražeći odštetu, prenose agencije.

Gotovo deset posto testiranih uzoraka mlijeka u prahu iz triju najvećih kineskih tvrtki koje se bave proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda, sadrži melamin, toksičnu industrijsku kemijsku tvar, koja uzrokuje bubrežne kamence i od čijih je štetnih posljedica do sada umrlo četvero djece, a razboljelo ih se više od 6.000, prenosi agencije AP.

Skandal u prvi plan dovodi i druge promjene u Kini, promjene koje se događaju u mladim kineskim obiteljima, a u uskoj su vezi s kineskim ekonomskim rastom. Supermakreti su prepuni brojnih brandova mlijeka u prahu, namijenjenih mladim majkama koje su neposredno nakon poroda prisiljene početi raditi, zbog čega ne mogu dojiti svoje bebe.

Jedanaestomjesečna Yao Haoge hospitalizirana je u bolnici "Mir" u Shijiazhuangu zbog dva velika bubrežna kamenca, a mlijeko u prahu tvrtke Sanlu pila je otkad se rodila, jer se njezina majka morala nedugo nakon poroda vratiti na posao. Tvrtka je mlijeko reklamirala kao proizvod izvrsne kvalitete, namijenjeno upravo novorođenčadi.

"Ne zarađujemo puno, no za svoju smo djevojčicu željeli kupiti najkvalitetnije mlijeko u prahu, pa smo se odlučili za proizvode tvrtke Sanlu, koji su bili najskuplji, vjerujući da činimo najbolje za nju", ispričao je djevojčičin otac.

U međuvremenu su inspekcije utvrdile da melamina osim u mlijeku u prahu ima i u drugim mliječnim proizvodima još dviju najvećih kineskih tvrtki za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda, točnije u gotovo deset posto testiranih proizvoda (riječ je o tvrtkama Mengniu Dairy Group Co. i Yili Industrial Group Co.

Istodobno je Centar za kvalitetu i sigurnost hrane u Hong Kongu najavio povlačenje s tržišta mlijeka, jogurta, sladoleda i ostalih proizvoda što ih proizvodi tvrtka Yili nakon što je melamin testiranjem otkriven u osam od 30 testiranih proizvoda, prenio je Reuters.

"Komu vjerovati? Ne znam, ako tako velike tvrtke imaju ovakve probleme, tada uistinu ne znam komu vjerovati. Što će biti ako uskoro još nešto krene pogrešno? Radi li se samo o bubrežnim kamencima ili se mogu razviti i drugi zdravstveni problemi", zabrinuto se, razgovarajući s novinarom AP-a upitao 31-godišnji otac koji je želio ostati anoniman, u naručju držeći svoju sedmogodišnju djevojčicu s kojom čeka liječnički pregled i ultrazvučni pregled njezinih bubrega pred ambulantom u Shijiazhuangu.

Melamin je toksična industrijska kemijska tvar bogata dušikom koja u mlijeku podiže razinu proteina, jer ga u protivnom smanjuje voda. Dosad je bilo malo raspoloživih znanstvenih informacija o učinku melamina na ljude, no nakon nedavnih vijesti o smrti četiriju beba u Kini, moglo bi se govoriti o negativnim posljedicama, prenosi AFP. Poznato je, primjerice, da su američki znanstvenici prošle godine prijavili vezu između ugibanja pasa i mačaka nakon konzumiranja proizvoda s melaminom.

Kad je riječ o ugroženim područjima, riječ je o svim zemljama u koje su distribuirani sporni proizvodi. To su najprije Kina i Tajvan, zatim Hong Kong u kojemu su iz prodaje povučeni jogurt, mlijeko u prahu i sladoled, potom Jemen, Bangladeš, Mianmar, Gabon i Burundi odakle su iz prodaje povučeni svi proizvodi kineskih tvrtki. Za sada je poznato da su na popisu proizvođača imena čak 22. kineskih tvrtki koje proizvode mlijeko u prahu. Čak i poznati svjetski lanac Starbucks koji posluje i u Kini, strahujući da su i njegovi dobavljači mlijeko kupili od Mengniu Dairyja, iz uporabe je povukao mlijeko te tvrtke. Poznato je da ta američka tvrtka u Kini nudi više od 300 različitih vrsta napitaka od kave.

Strani promatrači postavljaju pitanje zašto testiranjem kvalitete proizvoda nije ustanovljeno postojanje spomenutog toksina.

Odgovor je sljedeći: Sanlu i još šest tvrtki na popisu 22. proizvođača potencijalnih kontaminiranih mliječnih proizvoda bilo je pošteđeno redovnih provjera kvaliteta na državnoj razini. Kao brandovi iznimno visoke kvalitete nisu morali prolaziti redovite inspekcije, budući su državne institucije vjerovale njihovim upravama koje su izvijestile kako unutar tvrtki redovito provode vlastite testove o kvaliteti.

Kad je riječ o potencijalnom skandalu za kinesku vladu, analitičari smatraju da najgoreg ekonomskog scenarija - zabrane izvoza nekih kineskih mliječnih ili drugih proizvoda, zapravo neće biti. Unatoč tomu, činjenica je da je brzi razvoj mliječne industrije u toj zemlji trenutačno u potpunom kaosu. Analitičari također vjeruju da je nakon iznimno uspješno organiziranih Olimpijskih igara, što je bacilo drukčije svjetlo na "novu Kinu", skandal s mliječnih proizvoda vrlo loš PR te smanjuje nastojanja kineskih vlasti da svoju zemlju svijetu prikažu kao transparentnog i kredibilnog globalnog igrača. (HINA)

19.09.2008. 20:15:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh