« Život
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
TO JE JAAKO ZDRAVO

Roditelji moraju biti primjer za zdravu prehranu djece

Drugim riječima teorija bez prakse ne ide.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

odgoj

,

dječja prehrana

Roditelji koji žele da im djeca jedu više voća i povrća morali bi i sami prakticirati ono što zagovaraju, objavili su znanstvenici.

U studiji provedenoj u više od 1300 obitelji stručnjaci iz škole javnog zdravlja u St. Louisu dokazali su kako su djeca povećala unos voća i povrća nakon što su isto učinili njihovi roditelji.

Otkriće objavljeno u listu Preventive Medicine ukazuje na to koliko je važno da roditelji posluže kao model zdrave prehrane djece predškolske dobi. Također, utvrđeno je da podučavanje roditelja o nutritivnoj važnosti pojedinih namirnica može pomoći u prevenciji pretilosti djece.

"Roditelji imaju ogroman utjecaj na to koliko im voća i povrća pojedu djeca", rekla je Debra Haire-Joshu, voditeljica istraživanja koje je uključivalo kuće posjete obiteljima i podučavanje o važnosti zdrave prehrane. "Ako roditelji jedu više voća i povrća, više će ga jesti i djeca. Naravno, vrijedi i obrnuto. Ako mališani vide roditelje kako jedu grickalice, hamburgere i piju gazirana pića, oni će usvojiti takav obrazac prehrane", dodala je.

U svakoj američkoj saveznoj državi provodi se program "Roditelji kao učitelji" putem kojeg se članovi obitelji pomoću kućnih posjeta stručnjaka podučavaju zdravoj prehrani, ali i ostalim aktivnostima važnima za odgoj djece. (HINA)

27.08.2008. 13:22:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh